Hlavní obsah

Sobotka se v americkém St.Paulu sešel s krajany v Sokole

Loutkami v nadživotní velikosti, tradičními kroji i chlebem se solí přivítali krajané premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) při návštěvě Sokola v americkém městě St.Paul. Ve státě Minnesota na americkém středozápadě, kde St.Paul leží, dnes žije asi 85 tisíc lidí s českými kořeny, setkání s ministerským předsedou si nenechaly ujít na tři stovky z nich.

Foto: Martin Weiser, ČTK

Bohuslav Sobotka (uprostřed) s velvyslancem ČR v USA Petrem Gandalovičem (vlevo). Vpravo je guvernér státu Minnesota Mark Dayton.

Článek

Sobotka, kterému se dostalo velmi vřelého přijetí, krajanům řekl, že do Spojených států přijel, aby podpořil vzájemné vztahy, do Minnesoty pak proto, že má hodně společného s historií obou zemí. „Americký Sokol je hodně důležitý pro udržování české identity a našeho kulturního dědictví a já si velmi vážím všech, kdo právě této věci pomáhají,“ poznamenal premiér, který se s krajany sešel právě v budově zdejšího Sokola, která je jednou z nejstarších takových v USA.

V krátkém projevu Sobotka zdůraznil, že vztahy mezi Českem a Minnesotou, kde česká komunita žije přes 150 let, nejsou jen otázkou minulosti, ale silné jsou i dnes v řadě oblastí, včetně vědy a výzkumu, zdravotnictví nebo výměny studentů. Právě v Minnesotě sídlí jedna z nejslavnějších amerických nemocnic Mayo Clinic, která již několik let spolupracuje s Fakultní nemocnicí u sv. Anny v Brně.

Ještě před odpoledním setkáním, na němž mohl vidět vystoupení několika folklorních souborů, Sobotka medailí Karla Kramáře in memoriam vyznamenal Charlese Prosheka, někdejšího významného lékaře v Minneapolis a bývalého československého honorárního konzula. Dopoledne Sobotka jednal s guvernérem Minnesoty Markem Daytonem, především o vzájemné ekonomické spolupráci.

Reklama

Výběr článků

Načítám