Hlavní obsah

Sobotka s trucujícím Dienstbierem se do sebe pustili před novináři a ukončili tiskovku

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka s ministrem pro lidská práva a legislativu Jiřím Dienstbierem se do sebe ve Sněmovně ostře pustili po tiskové konferenci, na níž se probíral i služební zákon. Dienstbier odmítl, aby se vládní legislativci podíleli na přípravě komplexního pozměňovacího návrhu. Sobotka jeho postoj odmítl a po vyostřené situaci v kuloárech Sněmovny si pozval ministra na kobereček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vpravo) a Jiří Dienstbier

Článek

Sobotka a Dienstbier byli oba dotázáni, zda se legislativci z Úřadu vlády zapojí do přepracování zákonu o státní službě. Premiér prohlásil, že v tom nevidí problém a že se legislativci budou na těchto pracích podílet.

Dienstbier to ale odmítl kvůli personálním důvodům. „Vládní legislativa nemá takovou kapacitu,“ prohlásil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministrovi pro legislativu vadí, že ze služebního zákona zmizel institut generálního ředitele, a proto již požádal, aby byl zbaven pověření Evropské komise k vypracování tohoto zákona. [celá zpráva]

Předčasně ukončená tiskovka

Po Dienstbierově odpovědi následoval další dotaz, jak to tedy s vládními legislativci bude. „Samozřejmě vládní legislativa se bude podílet,“ utnul diskuse Sobotka, načež mluvčí předčasně ukončili tiskovou konferenci, a přestože bylo dopředu domluvené, že jednotliví ministři ČSSD budou po brífinku k dispozici novinářům, zmizeli chráněni bodyguardy v útrobách Sněmovny.

Ještě na schodech si pak Sobotka s Dienstbierem vzájemně velmi razantně vyměňovali názory, načež si Sobotka pozval Dienstbiera k sobě do kanceláře. Situace má mít dohru ještě odpoledne na Úřadu vlády.

Dienstbier ale ještě předtím předstoupil znovu před novináře a zopakoval, že skutečně Úřad vlády nemá takové kapacity, ale pokusí se prý uvolnit alespoň někoho, kdo by se mohl na zpracování komplexního pozměňovacího návrhu podílet. „Nemůžu půlku svých legislativců poslat někam do pracovní skupiny, nicméně budu se snažit někoho uvolnit, aby se těch prací účastnit mohl,” prohlásil.

Odmítl, že by se se Sobotkou bavili o jeho případné rezignaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám