Hlavní obsah

Sobotka: Rozhodnutí Británie není koncem světa ani EU

Aktualizováno

Rozhodnutí Velké Británie o odchodu země z Evropské unie není koncem světa ani Unie, reagoval na výsledky britského referenda premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). EU se musí podle něj rychle změnit a minimalizovat negativní důsledky pro občany Unie i České republiky.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Británie se jen vydala jinou cestou, než je evropská integrace. Je to rozhodnutí závažné a nezvratné. Britové budou mít menší vliv na to, co se v Evropě děje, a jejich země bude celkově slabší a méně důležitá," uvedl Sobotka. Očekává, že Británie bude muset zápasit o udržení Skotska.

Unie by se podle Sobotky měla změnit. „Ne proto, že Británie vystoupila, ale proto, že evropský projekt potřebuje mnohem silnější podporu občanů. Evropa musí být akceschopnější, pružnější, méně byrokratická a mnohem vnímavější k různorodosti," řekl Sobotka.

Dvaapadesát procent pro odchod 

Podle konečných výsledků britského referenda zvítězili zastánci vystoupení z EU poměrem 51,9 ku 48,1 procenta. Po sečtení hlasů ve všech 382 volebních obvodech se pro brexit vyslovilo 17,4 miliónu voličů, proti bylo 16,1 miliónu. O odchodu rozhodli voliči po 43 letech členství v EU.

Britského referenda se celkem zúčastnilo 72,2 procenta voličů, což je nejvíce od voleb v roce 1992. Nevyšel předpoklad, že při vysoké účasti zvítězí v referendu zastánci setrvání. Podle očekávání volili pro odchod lidé z venkova a menších měst, ale ve větších městech bylo méně zastánců setrvání, než se čekalo.

Skotsko a Severní Irsko hlasovaly pro setrvání, v Londýně byl počet příznivců setrvání a odchodu tři ku dvěma, ale zbytek Anglie se vyjádřil opačně a také většina Velšanů hlasovala pro odchod. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Potvrzeno. Velká Británie odchází z EU

Britští voliči v referendu rozhodli o odchodu Spojeného království z Evropské unie, když počet hlasů pro odchod překročil nadpoloviční většinu, uvedla BBC. Už...

Výběr článků

Načítám