Hlavní obsah

Sobotka nechce růst dávek, ale minimální mzdy

Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve čtvrtek uvedl, že namísto dalšího zvyšování sociálních dávek by v budoucnu měla růst minimální mzda. Dávky nicméně snižovat nehodlá. Sobotka to řekl na sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) k 25. výročí generální stávky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Debatujeme, jestli peníze na plošné zvýšení sociálních dávek nepoužít na aktivní politiku zaměstnanosti, aby stagnovaly sociální dávky a rychleji rostla minimální mzda," uvedl Sobotka. Dodal, že pracovnice úřadů práce si mu stěžovaly na to, že rozdíl mezi dávkami a minimálním výdělkem je malý. "V řadě regionů je to realita," podotkl.

Premiér míní, že minimální mzda by měla růst rychleji než životní minimum. Dávky ale neklesnou. "Nebudu nikdy navrhovat snížení nynějších standardů," uvedl Sobotka. Dodal, že peníze by tak víc putovaly do minimální mzdy či do příspěvků na veřejně prospěšné práce než do sociálních dávek. Diskutuje o tom jak ČSSD, tak vládní koalice.

Minimální mzda se od ledna zvedne o 700 korun na 9200 korun.

Odbory chtějí od vlády stabilitu

Šéf ČMKOS Josef Středula  na tiskové konferenci hovořil jak o někdejší stávce, tak o stávajících problémech i nenaplněných očekáváních. Zmínil, že vláda by neměla řešit své spory přes média, ale měla by být stabilizačním prvkem.

Připustil, že se odbory s premiérem neshodnou například na věku odchodu do důchodu, který by podle nich měl být maximálně 65 let, neboť lidé vykonávající manuální profese obvykle nejsou s to pracovat déle.

Reklama

Výběr článků

Načítám