Hlavní obsah

Sobotka: Nečas by se měl distancovat od Langera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Úřadující šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka ve středu vyzval premiéra Petra Nečase (ODS), aby se distancoval od bývalého ministra vnitra Ivana Langera (ODS). Podle Sobotky by měl Nečas také jasně říci, zda hodlá výběr policejního prezidenta na základě konkurzu respektovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Uřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Pro nás je zbytečné se podílet na výběru policejního prezidenta, pokud ho nehodlá premiér respektovat. Měl by proto jasně říct, jestli bude pro něj výběr závazný,“ prohlásil Sobotka.

Ministr vnitra Radek John (VV) již v úterý avizoval, že se výběrem desetičlenné komise bude řídit. Na otázku, zda se tak k tomu postaví i premiér, John odkázal na zákon, podle nějž šéfa policie jmenuje ministr vnitra.

Sobotka se také pozastavoval nad Johnovými slovy o únicích informací z policejního spisu kauzy Drobil, které měl údajně vynášet Langer. John také mluvil o tom, že se Langer snaží ovlivňovat vyšetřování. „Je povinností premiéra, aby tato obvinění jasně vyvrátil. Není přijatelné, že jeho poradce snad něco takového dělá. Nečas by se měl od aktivit Langera jasně distancovat,“ prohlásil šéf soc. dem.

John ve středu před jednáním vlády o protikorupční strategii prohlásil, že Langer má stále značný vliv na práci policie. Podle něj měl Langer jen několik hodin po výslechu oznamovatele v kauze Drobil Michálka v ruce informace, které znala jen policie, a předal je týdeníku Euro.

Právě server Euro.cz jako první zveřejnil informaci o tom, že Michálek se kvůli kauze sešel i s Johnem. Ministr dopravy Vít Bárta (VV) řekl v časopise Respekt, že VV znají svědka předání informací ze spisu redakci Euro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám