Hlavní obsah

Sobotka chce z ČR vstupní bránu pro čínské podnikatele

Právo, Jan Martinek
Bělehrad
Aktualizováno

Chceme, aby ČR byla vstupní bránou pro čínské podnikatele, řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po jednání s předsedou čínské vlády Li Kche-čchiangem, které se uskutečnilo v rámci summitu 16 + 1 v Bělehradě. Rok 2014 označil jako zlomový pro česko-čínské vztahy.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

"Shodli jsme se, že je důležité, aby vztahy mezi ČR a Čínou měly několik vrstev. Vedle ekonomické spolupráce jsme také mluvili o spolupráci v oblasti kultury, zdravotnictví, ale i v oblasti dialogu o lidských právech," uvedl Sobotka.

Sobotka zdůraznil také potřebu posílení přímých čínských investic v ČR. "Čína u nás už investuje, jeden z konkrétních zajímavých projektů je institut tradiční čínské medicíny, který vzniká ve Fakultní nemocnici Hradec Králové i za přispění čínských peněz," řekl Sobotka. Zájmem české vlády podle něj rovněž je, aby nabídla ČR jako zajímavou destinaci pro cestovní ruch.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přímá linka do Šanghaje

Oba premiéři spolu také diskutovali vybudování přímé linky mezi Prahou a Šanghají. "Čínský premiér její výstavbu podpořil," řekl Sobotka.

Spolupráce mezi oběma zeměmi by se měla odehrávat i na poli moderních technologií: ČR má být hlavním partnerem technologického veletrhu v Šanghaji. "Bude to pro nás velká příležitost k posílení spolupráce," řekl Sobotka, který by rád vybudoval v Moravskoslezském kraji společnou technologickou zónu pro ČR a Čínu.

Premiérský summit 16 + 1, který se odehrává v Bělehradě, by se za dva roky mohl uskutečnit právě v Praze. Už příští rok by se u nás měl konat summit ministrů zdravotnictví ve stejném formátu. Sobotka novináře informoval také o tom, že příští rok do ČR zavítá první skupinka čínských dětí na ozdravný pobyt.

České firmy mají v Srbsku dobrý zvuk, ujišťoval Sobotka

Na jednání se srbským protějškem Aleksandarem Vučičem Sobotka rozebíral konkrétní projekty česko-srbské hospodářské spolupráce. Srbský trh podle něj představuje zajímavou příležitost pro české investice, a to zejména v oblastech energetiky a infrastruktury. Spolu se Sobotkou přiletělo do Bělehradu také několik podnikatelů, kteří zde vedli svá jednání se srbskými společnostmi.

"České firmy mají v Srbsku dobrý zvuk. Jsou tu brány za záruku kvality a know how," řekl Sobotka po jednání. Připomněl, že některé české společnosti už na srbském trhu uspěly, například v tendru na modernizaci železnice.

Oba premiéři také probírali ambice Srbska stát se členem EU. "Jasně jsem podpořil srbskou ambici pokračovat v přístupových rozhovorech. Uvítáme další pokrok integrace Srbska do EU," řekl premiér, který společně s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou (ANO) nabídl Srbsku expertní pomoc a asistenci v integračním procesu.

Sobotka: Rusko potřebujeme stabilní

Premiér se v Bělehradu vyjádřil i k hospodářské krizi, která právě postihla Rusko. Podle Sobotky je v našem zájmu, aby se ruská ekonomika do budoucna stabilizovala. "Určitě to není něco, z čeho bychom měli mít radost. Ekonomická destabilizace Ruska má z dlouhodobého hlediska negativní vliv na hospodářství v Evropě, narušit by mohla například bankovní systém," řekl premiér. Rusko je podle něj náš přirozený potenciální trh.

Sobotka okomentoval i úterní teroristický útok Tálibánu v pakistánské škole. "Česká vláda odsuzuje teroristické útoky kdekoli na světě, a tento byl mimořádně brutální a smutný, protože při něm přišly o život děti," řekl Sobotka, který vyjádřil upřímnou soustrast pozůstalým i pákistánské vládě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám