Hlavní obsah

Sobotka a Vlček se s Klausem neshodli, chtěli by volby dříve

Právo, Novinky, ČTK, jim, jas, ada,nig
Praha
Aktualizováno

Po premiérovi Janu Fischerovi s chotí si prezident Václav Klaus pozval na Pražský hrad na úterní oběd předsedu Senátu Přemysla Sobotku (ODS) a jeho sněmovní protějšek Miloslava Vlčka (ČSSD). Oba předsedové po schůzce uvedli, že by uvítali, kdyby se volby uskutečnily dříve něž v nejzazším termínu koncem května, jak uvažuje Klaus.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Prezident Václav Klaus se šéfem Sněmovny Miloslavem Vlčkem (vlevo)a předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou (vpravo).

Článek

Zatímco Vlček po schůzce naznačil, že by chtěl volby vypsat v rámci ústavních zvyklostí co nejdříve, tj. počátkem května, Sobotka by preferoval spíše druhou polovinu měsíce, nikoliv však samotný závěr, jak po pondělní schůzce s premiérem Janem Fischerem naznačil prezident.

Sobotka naznačil, že Senát bude v případě posuzování norem, které by měly dopad na schodek státního rozpočtu, plně využívat zákonné lhůty k jejich posouzení. Mohlo by se tak stát, že pokud by byl některý ze zákonů vrácen do Sněmovny, nestihly by jej již poslanci znovu projednat.

Středopravicový Senát je připraven vrátit či zamítnout všechny pokusy poslanců, které by navyšovaly schodek státního rozpočtu, uvedl Sobotka.

Oba předsedové se s prezidentem shodli na nutnosti zkoordinovat diplomatické cesty a záměry české zahraniční politiky. Platí zásada, podle které by tito politici měli své cesty koordinovat tak, aby nejezdili ve krátkém čase do stejných zemí. Probírali také ekonomickou situaci a energetiku.

Vlček kvůli dietě nemohl kachnu

Česko letos čeká supervolební rok, lidé budou volit poslance, komunální zastupitele a senátory, kteří budou například rozhodovat o budoucím prezidentovi.

Loni hovořili Klaus, Sobotka a Vlček o českém předsednictví EU, ratifikaci Lisabonské smlouvy, tehdejším konfliktu v Gaze a poklesu dodávek plynu z Ruska. Diskuse byla prý tak intenzivní, až podle Sobotky "chvílemi stydla polévka".

A na čem si politici pochutnali? Jako hlavní chod byla kachna, předkrm hradní paštika a dezert ovocný salát. „Moc mi to chutnalo,“ pochvaloval si Sobotka. To Vlček kvůli své přísné dietě poobědval místo kachny kuře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám