Hlavní obsah

Sobota byla nejteplejším dnem roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobota byla zatím nejteplejším dnem letošního roku. Rekordy padaly už třetí den po sobě a svá maxima si přepsala stovka stanic v České republice. Rtuť v teploměrech se bude šplhat k hodnotám připomínajícím spíše léto než jaro i během neděle. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Petr Horník, Právo

Slunce a vysoké teploty vylákaly návštěvníky do parku Stromovka.

Článek

„V sobotu byl pravděpodobně nejteplejší den tohoto roku," uvedla Michaela Valachová na informačním webu ČHMÚ.

Nejtepleji bylo v Plzni - Bolevci, kde naměřili 29,2 stupně Celsia. Tamní dosavadní rekord z roku 1996 měl hodnotu o rovné dva stupně nižší. Na druhém místě se umístila stanice v Českých Budějovicích - Rožnově, kde v neděli teploměr vystoupal na 29,1 stupně, třetí skončily Poděbrady, Neumětely a Tábor-Náchod se shodnou teplotou 28,5 stupně. [celá zpráva]

„Zvažujeme-li pouze stanice měřící 30 a více let, extrémní hodnota pro 21. duben byla zaznamenána na 100 stanicích z celkových 147... Podíváme-li se pouze na stanice měřící 100 a více let, extrém byl zaznamenán na sedmi z deseti stanic," uvedla Valachová.

Foto: Petr Horník, Právo

Slunce a teploty okolo dvaceti stupňů nad nulou vylákaly návštěvníky do parku Stromovka.

Tropický den, tedy den s teplotou 30 stupňů a vyšší, zatím meteorologové letos nezaznamenali. Velmi teplo má být nicméně i během neděle. Bude skoro jasno až polojasno. Odpoledne a večer při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo i bouřky, zejména na západě. Nejvyšší teploty budou v neděli 23 až 27 °C, velmi podobné počasí by mělo v Česku panovat také v pondělí.

V polovině května se citelně ochladí

Meteorologové očekávají, že ještě v neděli a pondělí mohou teploty stoupat ke 27 stupňům, na jihovýchodě Moravy mohou naměřit až 29 stupňů. Nezvykle teplé počasí, které připomíná spíše léto než jaro, vydrží i v nadcházejících týdnech. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Foto: Petr Horník, Právo

Slunce a teploty okolo dvaceti stupňů nad nulou vylákaly návštěvníky do parku Stromovka.

„Celé období od 23. dubna do 20. května 2018 bude teplotně průměrné až slabě nadprůměrné. V prvním týdnu se minimální noční teploty vzduchu budou pohybovat zpočátku kolem 10 °C, na jeho konci bude kolem 5 °C. Maximální denní teploty budou na začátku týdne v intervalu 22 až 27 °C, ve druhé polovině postupně od 13 do 18 °C,“ uvedli meteorologové.

V polovině května by však měla rtuť v teploměrech citelně klesnout. „Třetí týden období bude pravděpodobně průměrný. Poslední týden se jeví jako nejchladnější, tedy průměrný až podprůměrný s průměrnou týdenní minimální teplotou kolem 6 °C a průměrnou týdenní maximální teplotou kolem 16 °C,“ podotkli meteorologové. [celá zpráva]

Anketa

Vyhovuje vám nynější teplé počasí?
Ano
60,8 %
Ne
39,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1718 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám