Hlavní obsah

V Plzni bylo téměř 30 stupňů. V Česku padaly teplotní rekordy

Již třetí den po sobě padaly v Česku teplotní rekordy. Nová maxima si pro datum 21. dubna přepsala asi stovka z bezmála 150 tuzemských meteorologických stanic. Některé rekordy padly po více než třech dekádách. Uvedla to Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Foto: Profimedia.cz

V Česku padaly v sobotu teplotní rekordy. Ilustrační foto

Článek

Nejtepleji bylo v sobotu v Plzni - Bolevci, kde naměřili 29,2 stupně Celsia. Tamní dosavadní rekord z roku 1996 měl hodnotu 27,2 stupně. Na druhém místě se umístila stanice v Českých Budějovicích - Rožnově, kde v sobotu teploměr vystoupal na 29,1 stupně, třetí skončily Poděbrady s teplotou 28,5 stupně.

Nebývale teplo bylo také na Moravě, teplotní rekordy padly přibližně na polovině stanic v Jihomoravském kraji. Nejtepleji bylo v Dyjákovicích na Znojemsku, kde meteorologové naměřili 28,3 stupně Celsia. Dosavadní maximum činilo 27,1 stupně, uvedla Ivana Záluská z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Ve Zlínském kraji bylo nejtepleji ve Vsetíně, kde byl vyrovnán teplotní rekord 27,6 stupně Celsia z roku 1950. Ve Starém Městě u Uherského Hradiště meteorologové odpoledne zaznamenali 26,7 stupně a dosavadní rekord z roku 2000 tam byl překonán o sedm desetin stupně.

Na severu Čech bylo v neděli nejtepleji v Doksanech na Litoměřicku, 28,2 stupně Celsia. Teplotní rekord byl překonán na osmi z 23 stanic v Libereckém a Ústeckém kraji, které měří déle než 30 let.

V polovině května se citelně ochladí

Meteorologové očekávají, že ještě v neděli a pondělí mohou teploty stoupat ke 27 stupňům, na jihovýchodě Moravy mohou naměřit až 29 stupňů. Nezvykle teplé počasí, které připomíná spíše léto než jaro, vydrží i v nadcházejících týdnech. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

„Celé období od 23. dubna do 20. května 2018 bude teplotně průměrné až slabě nadprůměrné. V prvním týdnu se minimální noční teploty vzduchu budou pohybovat zpočátku kolem 10 °C, na jeho konci bude kolem 5 °C. Maximální denní teploty budou na začátku týdne v intervalu 22 až 27 °C, ve druhé polovině postupně od 13 do 18 °C,“ uvedli meteorologové.

V polovině května by však měla rtuť v teploměrech citelně klesnout. „Třetí týden období bude pravděpodobně průměrný. Poslední týden se jeví jako nejchladnější, tedy průměrný až podprůměrný s průměrnou týdenní minimální teplotou kolem 6 °C a průměrnou týdenní maximální teplotou kolem 16 °C,“ podotkli meteorologové. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám