Hlavní obsah

Snížení daně z příjmů nabourá rozpočet, tvrdí Zeman

Prezident Miloš Zeman zásadně nesouhlasí se zavedením 15procentní daně z příjmu, jak se na tom dohodla koalice ANO a ČSSD. Je to „pokus o nabourání rozpočtu“, řekla hlava státu v nedělní rozhovoru pro televizi Prima. Tento nápad se pokusí premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a vicepremiérovi Janu Hamáčkovi (ČSSD) rozmluvit na schůzce příští úterý.

Foto: Jiří Ovčáček, Twitter

Natáčení diskusního pořadu Partie Terezie Tománkové.

Článek

„Nemám nic proti jednorázovým dávkám, ale znepokojuje mě pokus nabourat státní rozpočet,“ řekl Zeman a dodal: „Snížení daně z příjmů nepokládám za rozumné". Dopad na rozpočet by byl výpadek v příjmech mezi 70 až 90 miliardami korun ročně, které budou chybět v investicích a podobně.

Na zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu se koaliční strany dohodly koncem srpna. Zároveň má zůstat sazba 23 procent pro lidi s příjmem nad zhruba 139 tisíc korun měsíčně. Podle Zemana to ale rozpočet „nevytrhne“. „Kolik lidí v Česku má takové měsíční příjmy?“ zeptal se.

Daň z příjmu se razantně sníží. Lidem zůstanou tisíce

Domácí

Koalice zrušení superhrubé mzdy slíbila ve svém vládním programovém prohlášení. Nyní činí efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta.

Superhrubá mzda představuje hrubou mzdu zaměstnanců navýšenou o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, která u zaměstnanců poté představuje základ daně z příjmů. Vedle toho je ještě pro vysokopříjmové skupiny v daňovém systému takzvaná solidární přirážka, ta zůstane tedy fakticky zachována.

Schillerová plánuje progresivní zdanění příjmů

Domácí

Prezident naopak podpořil návrh vlády dát letos důchodcům jednorázový pětitisícový příspěvek. Odmítá výhrady a připomněl, že jednorázovou dávku dostali i živnostníci. „Mnozí také mohli vládě vytýkat, proč se podporují živnostníci, ale díky tomu se mnozí zachránili,“ dodal.

V případě podpory se mu líbí program COVID III, což je poskytnutí dlouhodobých úvěrů firmám k překonání obtíží spojených s pandemií koronaviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám