Hlavní obsah

Sníh odřízl od světa vysílač na Pradědu, zapadla i rolba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytrvalé sněžení zkomplikovalo ve středu dopravu na mnoha místech republiky. Sníh a silný vítr odřízl od světa i vysílač na Pradědu v Jeseníkách. Podle provozovatele tamního hotelu Tomáše Hrazdila se tvořily až čtyřmetrové návěje sněhu. Uvězněná zůstala i rolba.

Foto: FB Hotel Praděd

Zapadlá rolba u vysílače Praděd.

Článek

Husté sněžení zasáhlo ve středu turisty v Jeseníkách. Kvůli silnému větru se zastavily vleky ve skiareálu na Ovčárně a odříznutý od světa zůstal kvůli závějím hotel Praděd na vysílači. Horská služba vyhlásila druhý stupeň z pětibodové škály lavinového nebezpečí, a navíc je silný nárazový vítr. Služba proto vyzvala turisty, aby se nevydávali na hřebenové túry.

„V tuto chvíli se nedá vyjít ven. Fouká silný vítr a viditelnost je tak na metr, maximálně dva. Tvoří se velké návěje sněhu,” řekl ve dvacet hodin Novinkám provozovatel hotelu na vysílači Praděd Tomáš Hrazdil.

Foto: FB Hotel Praděd

Zapadlá rolba u vysílače Praděd.

Sníh uvěznil i techniku, zapadla čtyřkolka i rolba. „Tam, kde nám zapadla rolba, je normálně rovina, ale udělala se tam tak obrovská návěj sněhu. Na některých místech jsou až čtyřmetrové,” dodal Hrazdil. Podle něj mrzne, teplota je minus šest stupňů Celsia a vítr fouká o rychlosti 10 metrů za vteřinu.

Silničáři se vrátili k zimní údržbě

Silničáři se po několika týdnech znovu vrátili k zimnímu provozu a často museli předělávat techniku zpátky na sypače a pluhy. Nejvíce problémů bylo na severu Moravy a ve Slezsku, hlavně na Jesenicku, Šumpersku, Bruntálsku nebo Opavsku, v Jeseníkách napadlo až 40 centimetrů sněhu. I na Žďársku byla kvůli náledí řada silnic neprůjezdná a opatrní by měli být řidiči také ve vyšších polohách na severu Čech či na Šumavě.

Foto: FB Hotel Praděd

Zapadlý vůz horské služby v Jeseníkách.

Kamiony by do vyšších poloh raději neměly vůbec jezdit, řekl ČTK dispečer jesenické správy silnic. Silničáři odpoledne uzavřeli hlavní spojnici mezi Šumperkem a Jeseníkem přes Červenohorské sedlo, kde cestu zablokoval kamion. Zatím se ho nedaří vyprostit.

V Moravskoslezském kraji sněžení nejvíce zasáhlo Bruntálsko a Opavsko. Napadlo až 60 centimetrů sněhu. Tvoří se jazyky, na Opavsku odpoledne kvůli větru i závěje. Průjezdnost tam komplikují odstavené kamiony. Hasiči v kraji evidují od odpoledne kvůli počasí více než 100 zásahů, nejčastěji vyjíždějí k nehodám a odstraňují spadlé stromy a větve.

Silničáři také kvůli sněhu a náledí až do odvolání uzavřeli pro kamiony a auta s návěsem jeden z hlavních tahů na Slovensko, úsek silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku.

V horských oblastech Vsetínska napadlo přes noc deset až 15 centimetrů sněhu. Sněžilo i v nižších polohách. Místní správci silnic kvůli návratu zimního počasí zprovoznili čtyři sypače, které už měli přestavěné na letní verze - vysavače či zametače.

Foto: FB Hotel Praděd

Čtyřkolka na Pradědu zavátá sněhem.

Velkou opatrnost doporučují silničáři motoristům i v horských oblastech Libereckého kraje. V místech, kde jsou silnice mokré, může vznikat náledí. Z hlavních tahů byla namrzlá třeba silnice mezi Desnou a Harrachovem. Nejezdí kabinová lanovka na Ještěd v Liberci kvůli nárazovému větru s rychlostí až 108 kilometrů v hodině, což je skoro dvojnásobek limitu.

Také v horských oblastech Královéhradeckého kraje napadlo několik centimetrů sněhu a mrzlo. I silničáři v Pardubickém kraji museli po dlouhé době opět odklízet sníh, hlavně na Orlickoústecku v katastru Lanškrouna a Žamberka. V oblasti Suchého vrchu se tvořily sněhové jazyky.

Vítr a sněhové jazyky budou podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu komplikovat dopravu i ve čtvrtek, a to hlavně na východě republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám