Hlavní obsah

Sníh bude padat do čtvrtka, dnes je nejchladnější aprílový den

Právo, Novinky, Vladimír Michna, Vladislav Prouza, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do Česka přišlo v noci na středu opět bílé nadělení. Sněžilo a nadále sněžit bude zejména na horách. V Krkonoších napadlo sedm centimetrů, sníh ale poletoval i v nížinách, dokonce i v Praze. Středa je nejchladnějším dubnovým dnem, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Zasněžený Špindlerův Mlýn

Článek

Nejvíce, sedm centimetrů sněhu, napadlo v Peci pod Sněžkou, v Jizerských, Orlických a Krušných horách napadly centimetry tři, podobné množství napadlo i v Jeseníkách a na Šumavě.

Sněží však stále dál, do večera má připadnout dalších deset centimetrů a ve čtvrtek nových deset centimetrů sněhu. Poté by mělo sněžení ustat. Na horách je nyní jeden stupeň Celsia, v noci rtuť klesne na tři pod nulu. Kvůli větru se tvoří i sněhové závěje.

Sněžilo i v nižších polohách, na Karlovarsku, Pardubicku, Liberecku i na pražském Zličíně. Smíšené srážky můžeme očekávat celý den, dnešek je nejchladnějším dnem od druhé poloviny března a bude nejchladnějším za celý duben, uvedla Honsová.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Zasněžený Špindlerův Mlýn

Silničáři na horské silnice pokryté mokrou sněhovou břečkou vyslali zimní techniku.

„Celkem jsme poslali do terénu čtveřici sypačů. Všechny krkonošské a orlickohorské silnice zůstaly vzdor neustálému sněžení bez problémů sjízdné,“ konstatoval náměstek ředitele královéhradeckých krajských silničářů Petr Zima.

Silničáři oprášili zimní techniku po několikatýdenní odstávce. Důvodů prohrnovat zasněžené komunikace nebylo od začátku letošního roku mnoho. Zimu držel od poloviny ledna při životě hlavně mráz.

„Ačkoliv letošní zimní sezóna začala o zhruba měsíc dříve nežli loňská, měli jsme letos o osm zásahových dnů méně. Neznamená to však, že jsme ušetřili. Okolo 130 miliónů korun z celkového ročního rozpočtu 381 miliónů spolykal srážkově extrémní prosinec, který byl množstvím spadlého sněhu nejhorší za posledních šest let, a listopad,“ zrekapituloval Zima.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Napadlo několik centimetrů sněhu.

Řidiči směřující do Krkonoš a Orlických hor už nemusejí mít obuté zimní pneumatiky. Povinnost zimní výbavy skočila s koncem března. Jarní záchvěv zimy zdaleka neznamená vzkříšení lyžařské sezóny. Lyžovat lze nyní pouze ve Špindlerově Mlýně na jediné sjezdovce Malý hank. „Sezónu letos ukončíme v neděli 17. dubna, zhruba o 14 dnů dříve než obvykle,“ upřesnil ředitel špindlerovského Skiareálu Jiří Beran.

Provoz vleků na Horních Mísečkách jezdících běžně do začátku května ukončila o uplynulém víkendu slabá sněhová pokrývka.

Foto: Martin Polák, Právo

Pluh na silnici pod Božím Darem na Karlovarsku.

V Krušných horách napadlo během středečního dopoledne několik centimetrů čerstvého sněhu. Na Karlovarsku v okolí Božího Daru horské silnice místy zafoukával sněhem vítr a v terénu se objevila i zimní technika. Motoristé na letních gumách měli na horských silnicích potíže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám