Hlavní obsah

Sníh a ledovka komplikují dopravu, D1 byla na Prostějovsku uzavřena

• Aktualizováno

Ledovka a sníh komplikují v sobotu ráno dopravu v některých oblastech republiky. Ledovka je na Vysočině, kde silničáři nasadili 91 sypačů, a v Beskydech i na Olomoucku. Policie uzavřela dálnici D1 mezi Kojetínem a Mořicemi na Prostějovsku kvůli několika nehodám.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Článek

V Olomouckém kraji pokryl silnice sníh, místy hustě sněží. V kombinaci s deštěm vozovky mrznou a tvoří se náledí, podle silničářů například u Lipníka. Policie uzavřela v 8:13 D1 mezi Kojetínem a Mořicemi kvůli několika nehodám. Uzavírka trvala až do 9:45. „Policie řeší několik dopravních nehod a některá místa, především mosty, mohou být namrzlá," uvedlo Ředitelství silnic a dálnic.

Na 242. kilometru se střetla dvě osobní auta, policie uvádí, že je i v tomto úseku je náledí. Podle dopravních informací pokrývá náledí také 247. kilometr, kde policie vyšetřuje další nehodu.

Náledí se tvoří i na jihu Moravy. Policisté obdrželi v průběhu půlhodiny hlášení o devíti dopravních nehodách, při žádné z nich nebyl nikdo zraněn řekla mluvčí policie Lenka Drahokoupilová: „Většinou jde o méně vážné dopravní nehody, žádná zranění nejsou hlášena. Příčinou většiny z nich jsou pravděpodobně povětrnostní podmínky a námraza na silnici."

Na silnici 04712 u obce Průsy-Boškůvky na Vyškovsku havarovalo osobní auto. Nehody se staly v Brně v Porgesově ulici, která je součástí městského okruhu, ve Vranovské Nové Vsi na Znojemsku, v Krhově na Blanensku. V Přímětické ulici ve Znojmě se srazil autobus s osobním autem. Mezi Těšeticemi a Suchohrdly na Znojemsku se tvořily kolony kvůli ledovce na silnici. Silnice mezi Skalicí, Višňovým a Medlicemi na Znojemsku zůstane kvůli náledí uzavřená až do jedné hodiny po poledni, uvízl na ní autobus.

Podle Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje hrozí náledí i na dálnici D1 mezi Velkým Meziříčím a Brnem a v úseku mezi Rousínovem a Přerovem, na Blanensku, Brněnsku, Vyškovsku, Znojemsku i přímo v Brně, kde vyjelo všech 21 sypačů. „Zejména ve výše položených oblastech statutárního města Brna může hrozit nebezpečí smyku, upozorňujeme proto řidiče na nutnost opatrné jízdy," uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Jan Klištinec.

Ledovka se na Vysočině začala tvořit od severozápadu. „Skoro celý kraj máme pod ledem. Jezdí všechny sypače, také mají problémy, provádí opakovaný posyp. Všude jsou problémy s dopravou, ale nikde to není zásadní, že by to stálo, a tvořily se kolony,” řekl dispečer Správy a údržby silnic kraje Vysočina Jiří Hejnák. Kdo z řidičů nemusí, neměl by dnes vyjíždět, dodal.

Nehoda se stala na D1 na 153. kilometru ve směru na  Prahu.

Se zvýšenou opatrností musejí jet řidiči po silnicích v horách v Moravskoslezském kraji. Na silnici I/56 v Beskydech se místy tvoří ledovka a silnice je mezi Ostravicí a Bílou uzavřena pro těžká vozidla nad 12 tun. Na mostě na dálnici D1 na hranicích Ostravy a Bohumína je náledí. Na Opavsku jsou sněhové přeháňky. Po celém kraji fouká silný vítr. Podle předpovědi meteorologů lze dnes očekávat sněžení nebo místy mrznoucí déšť se sněhem postupně na většině území kraje. Při mrznoucích srážkách se bude místy tvořit ledovka. V polohách nad 900 metrů bude sněžit.

I v Libereckém kraji v noci sněžilo. Sněhu napadlo jen kolem centimetru, ještě ráno se hlavně v horách objevovaly přeháňky, postupně se ale situace uklidnila a vyjasňuje se. I na hlavních tazích ale mohou ještě ležet zbytky rozbředlého sněhu, silničáři proto doporučují opatrnost. Teploty v Libereckém kraji se dnes ráno pohybují od minus jednoho do tří stupňů.

V sousedním Ústeckém kraji jsou teploty vyšší, od dvou do pěti stupňů. Většinou je oblačno až zataženo, místy může pršet. I tam jsou silnice s opatrností sjízdné. Sněžit by podle meteorologů mohlo přes den jen v oblastech nad 1000 metrů nad mořem.

Reklama

Výběr článků

Načítám