Hlavní obsah

Sněmovní výbory mají své šéfy, na Paroubka nezbylo

Právo, Novinky, ČTK, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha
Aktualizováno

Poslanecké kluby TOP 09, Věcí veřejných, ODS a sociální demokracie si již zvolily předsedy sněmovních výborů, komisí a stálých delegací. Podle dohody má ODS obsadit šest předsednických křesel, TOP 09, VV a ČSSD po třech a KSČM jedno. Expředseda Jiří Paroubek získal pouze post místopředsedy rozpočtového výboru.

Foto: Petr Horník, Právo

Nová Sněmovna při středeční schůzi

Článek

ODS předložila své nominace jako poslední. V čele rozpočtového výboru stane Pavel Suchánek, šéfem zdravotního výboru byl zvolen Boris Šťastný, evropskému výboru bude předsedat Jan Bauer a David Vodrážka zasedne v čele zahraničního výboru.

ODS má i předsedkyni organizačního výboru, kterou se ze zákona automaticky stala předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová.

Komunisté budou mít předsedu kontrolního výboru, zvolen jím byl šéf strany Vojtěch Filip. Výbor ale bude časem sloučen s petičním výborem, ten prozatím zůstane bez šéfa.

Klub TOP 09 a Starostů má v čele výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Stanislava Polčáka. Předsedkyní školského výboru se stala Anna Putnová a předsedou zemědělského výboru zvolili poslanci Pavola Lukšu.

Věci veřejné mají předsedkyni v ústavně právním výboru, kterou se stala Karolína Peake. Předsedou výboru pro životní prostředí byl z řad VV zvolen Martin Šťovíček a předsedou výboru pro sociální politiku se stal Martin Vacek.

"Paroubek je nepřijatelný"

Schůzka klubu ČSSD udělala definitivní tečku za spekulacemi, zda strana vyšle do některé z funkcí svého bývalého šéfa Jiřího Paroubka. Opak se stal pravdou a Paroubek zůstane bez předsednické funkce. Nominován byl nově jen na místopředsedu rozpočtového výboru, a nakonec dostal jednoznačnou podporu.

Budoucí koalice dala jasně najevo, že expředseda v čele nejen rozpočtového, ale i jakéhokoli jiného sněmovního výboru je pro ni nepřijatelný.

Do čela hospodářského výboru byl zvolen exministr průmyslu a obchodu Milan Urban, do čela výboru pro obranu a bezpečnost exministra vnitra zvolili poslanci Františka Bublana a mandátový a imunitní výbor povede Jeroným Tejc, potvrdila volba.

Hulínský si nevyjednal dostatek podpory

V čele komise pro práci Sněmovny by měl usednout místopředseda strany Zdeněk Škromach, komisi pro kontrolu vojenského zpravodajství má šéfovat Antonín Seďa a ministr vnitra Martina Pecina by měl stát v čele komise pro kontrolu civilní kontrarozvědky (BIS). Delegaci do parlamentního shromáždění NATO má vést Jan Hamáček.

V případě výboru pro obranu a bezpečnost tak klub ČSSD hned v zárodku zchladil ambice svého člena Petra Hulínského, který si prý za zády kolegů domlouval svou podporu do čela výboru. Nakonec by se mohl stát jejím místopředsedou.

Předsedy všech sněmovních výborů by měli v průběhu dne schválit jejich členové, v pátek pak volby musí stvrdit celá komora. Koalice, která svými 118 hlasy Sněmovnu ovládá, již dala najevo, že sociální demokracii nebude její kandidáty kádrovat. Tedy s výjimkou Paroubka.

Reklama

Výběr článků

Načítám