Hlavní obsah

Sněmovna zvolila jen šest radních

Novinky, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jen šest z osmnácti nominovaných členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání zvolili dnes veřejnou volbou na mimořádné schůzi Sněmovny poslanci. Veřejné hlasování prosadila vládní koalice, tajná volba o jeden hlas neprošla.

Foto: www.zameknapajedla.cz

Na Zámku Napajedla se návštěvníci v sobotu mohou těšit na prezentaci vín z vinic Napajedelska.

Článek

Sněmovna navrhne premiérovi vlády Vladimíru Špidlovi, aby do vysílací rady po včerejším hlasování jmenoval spisovatele a politika Jana Kostrhuna, spisovatelku Evu Kantůrkovou a předsedu Helsinského občanského shromáždění Petra Pospíchala (všichny tři nominovala soc. dem.).

Dále poslanci hlasovali pro bývalého poslance KSČM Dalibora Matulku, bývalého lidoveckého senátora Jiřího Šenkýře a bývalého člena vysílací rady Milana Jakobce (nominován unionisty). ODS do rady neprosadila ani jednoho ze svých kandidátů.

Rada zatím normálně pracovat nemůže

Aby rada mohla rozhodovat o přidělování a odjímání licencí, zahajovat správní řízení a udělovat pokuty, muselo by být zvoleno minimálně devět ze zákonem stanovených třinácti radních.

"Rada nemůže normálně pracovat, pro běžné rozhodování by bylo potřeba sedmi členů," řekla Novinkám bývalá pracovnice Úřadu rady Marína Landová.

Špidla považuje zvolení pěti členů navržených koalicí za dobrý výsledek. "Samozřejmě, že bych byl radši, kdyby byli zvoleni všichni teď, v tomto okamžiku. Měli jsme k dispozici 98 poslanců a naši kandidáti tolik hlasů dostali," doda předseda ČSSD Špidla

"Je to prohra Špidly, vládní koalice se musela spojit s komunisty. Tedy i poslankyně Hana Marvanová se dostala do jednoty s komunisty, a to proti tomu předtím tolik brojila," komentovala výsledek hlasování poslankyně Kateřina Dostálová (ODS).

Další volba zřejmě už za čtrnáct dní

Hlavní důvod, proč se nepodařilo zvolit kompletní vysílací radu, vidí poslanec a ministr kultury Pavel Dostál v tom, že při hlasování chyběli vládní koalici poslanci. "Naše poslankyně Eva Nováková je na operaci a poslanec Jan Kavan se účastní zasedání OSN v New Yorku. Jejich vypárování bylo opozicí odmítnuto," řekl Dostál novinářům.

Dodal, že podle něj se může znovu volit již za čtrnáct dnů na květnové schůzi a vládní koalice se pokusí do rady prosadit stejné kandidáty, kteří se během dnešního hlasování do rady nedostali.

Tlustý: v radě nejsou nezávislí odborníci

Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý po hlasování poukázal na to, že zvolení kandidáti zastupují tři strany vládní koalice a KSČM. "Koalice uzavřela dohodu s komunisty, takže poměrné zastoupení vzalo za své," oznámil Tlustý.

"Je to pravda, uzavřeli jsme dnes dopoledne pro odpolední hlasování dohodu se socialnědemokratickými poslanci," řekl Novinkám komunistický poslanec, který nechtěl být jmenován.

Tlustý dále poukázal na to, že ze šesti zvolených členů rady jsou čtyři bývalými politiky. "Volba radních tak vyvrátila mýtus o tom, že se do rady hledají nezávislí odborníci. Vidím, že to není pravda," konstatoval Tlustý.

Mandát člena vysílacá rady je šestiletý, může být zvolen po dvě funkční období za sebou a plat má stejný jako poslanec, tedy 46 500 korun měsíčně.

Reklama

Související články

Odovolaná vysílací rada se bude bránit

Odvolaná Rada pro rozhlasové a televizní vysílání sice již ukončila činnost, ale se svým pádem se nehodlá smířit. Někteří její členové stále tvrdí, že jejich...

Výběr článků

Načítám