Hlavní obsah

Sněmovna zřejmě do voleb zprůhlední vlastnictví akciovek

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Napříč politickým spektrem existuje shoda na zprůhlednění majitelů akciových společností, alespoň u firem ucházejících se o státní zakázky. Návrh na zrušení akcií na doručitele předložila ČSSD se zelenými a před prvním letošním zasedáním Sněmovny již ohlásili podporu lidovci i komunisté. ODS bude mít zřejmě k protikorupčnímu opatření výhrady, ale vlastnická struktura uchazečů o veřejné zakázky má být podle jejich šéfa jasná.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Poslanecké sněmovny.

Článek

Jedním z hlavních témat jarní volební kampaně bude podle analytiků boj proti korupci. Strany s výjimkou ODS svorně chtějí podpořit protikorupční balíček ministra vnitra Martina Pecina, který zavádí mimo jiné institut korunního svědku nebo protikorupčního agenta. Podle ODS ale balíček nepřiměřeně posiluje pravomoci policie na úkor svobody občanů.

V prvním čtení mu proto nebudou dělat potíže, ale ve druhém čtení k němu přispějí pozměňovacími návrhy, uvedl v úterý na tiskové konferenci šéf občanských demokratů Mirek Topolánek.

Jedním ze zásadních opatření v tažení proti korupci je také zprůhlednění vlastnických struktur akciových společností, čehož chtějí strany dosáhnout zrušením listinných akcií na doručitele.

"Já nechci zakazovat akcie na doručitele, to je nesmysl, ale pokud někdo chce státní peníze, tak ať se odhalí,“ prohlásil Topolánek v rozhovoru pro časopis Respekt.

V ostatních bodech, které bude Sněmovna projednávat se už strany rozcházejí, významnou roli sehrají lidovci a nezařazení poslanci. Rozepře se zřejmě rozhoří už jen při schvalování programu schůze. Kontroverzi budí především návrhy levicových stran, které podle názoru vlády povedou k dalšímu propadu veřejných financí.

Svoboda jde po krku hazardu

Lidovci hodlají na první bod jednání zařadit svůj návrh zákona o loteriích a hazardu. Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda v úterý na tiskové konferenci uvedl, že v některých aspektech má podporu vlády. Chtějí také projednat návrh na zavedení institutu agenta provokatéra a účinné lítosti.

Svoboda se s ministrem financí Eduardem Janotou shodl, že je třeba v rámci zákona o loteriích například umožnit obcím zakázat hazard nebo zpoplatnit hrací automaty 1,4 miliónu na deset let. Ministr má ale výhrady k zákazu reklamy na hazardní hry a zrušení hraní a vsázení na internetu, uvedl Svoboda.

Podle něj bude k prosazení návrhů ve Sněmovně třeba odvahy, aby se tak ukázalo, že dolní komoře nevládne hazardní lobby.

Vyšší zdanění hazardu, ale i dalších právnických osob, by rádi také komunisté. V úterý to sdělil novinářům předseda KSČM Vojtěch Filip.

Šéf KDU-ČSL také připomněl, že jeho strana odmítá plošně rušit regulační poplatky ve zdravotnictví. "Jsme ochotni se zabývat poplatky v lékárnách,“ řekl Svoboda. Pokud by ministerstvo zdravotnictví předložilo úpravu, podle níž by léky na méně závažné nemoci byly hrazeny občany, podpořili by lidovci zrušení poplatku v lékárnách na položku na receptu.

Dalšími prioritami křesťanských demokratů je vrácení mateřské na původní úroveň a protikorupční opatření, která zavádějí institut agenta provokatéra nebo účinné lítosti.

Zelení proti přílepkům

Zelení si vytyčili sedm hlavních bodů, které by chtěli do konce volebního období prosadit. Mezi ty rozjednané patří návrh na omezení poslanecké imunity, zákaz přílepků nebo návrh novely o mediálních radách.

Se sociálními demokraty pak hodlají prosadit také zákon o lobbingu. Dále by chtěli projednat ve Sněmovně horní zákon, zákon o generální inspekci a zákon o obcích.

ČSSD ústy svého místopředsedy Bohuslava Sobotky v úterý uvedla, že by kromě jiného chtěla také prosadit vyšší progresivní zdanění a projednat podmínky obchodování s povolenkami skleníkových plynů.

Odmítají ale zvyšování sazeb DPH, a to především u potravin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám