Hlavní obsah

Sněmovna stvrdila nový stavební zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovna stvrdila v úterý nový stavební zákon. S podporou některých komunistů a poslanců SPD přehlasovala senátní veto. Vláda si od zákona slibuje rychlejší stavební řízení a dodržování lhůt. Na stavební úřady by se měl nově dohlížet jeden státní úřad.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Klára Dostálová na jednání Poslanecké sněmovny 5. května 2021.

Článek

Pro hlasovalo v dolní komoře 104 poslanců z řad hnutí ANO, SPD, KSČM a ČSSD. Za sociální demokraty pak hlasovali proti Kateřina Valachová, Jan Chvojka a Václav Votava, z komunistů pak Stanislav Grospič.

Proti byla pak ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN.  Potřeba k přehlasování veta bylo 101 hlasů.

Zákon umožní například budovat novou síť státní stavební správy a nabírat do ní nové lidi. Stavební úřady budou spadat pod Nejvyšší stavební úřad a budou organizovány podobně jako třeba finanční správa.

Senátoři jednomyslně zamítli nový stavební zákon

Ekonomika

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) opakovaně ujišťovala poslance, že stát nebude stavět žádné nové úřady na zelené louce. Zákon podle ní zajistí například dodržování lhůt. Také podle něj posiluje postavení obcí v územním rozvoji.

Dostálová také řekla, že úřady se občanům nevzdálí, protože stavební řízení díky digitalizaci budou moci absolvovat elektronicky z domova.

Zákon se připravoval několik let a ministerstvo pro místní rozvoj, které ho předložilo, ho považuje za zásadní. Odpůrci varují, že vzdálí úřady občanům, a stavební řízení naopak zkomplikuje.

Zákon je špatný a po volbách musí být změněn
Jan Bartošek KDU-ČSL

Bartošek: Bude se to muset změnit 

Opoziční řečníci pak varovali hlavně před kolapsem stavebního řízení, který podle nich přinese plánované zřízení Nejvyššího stavebního úřadu. Zákon nazývali paskvilem a vládě vyčítali, že ho protlačuje silou.

„Zákon je špatný a po volbách musí být změněn,“ uvedl po hlasování šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Komunisté pak při předchozím hlasování zákon ve Sněmovně nepodpořili. Vadilo jim, že prošel pozměňovací návrh, který umožní, aby obytné místnosti neměly přímé osvětlení a větrání.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) jim nabídla, že tyto podmínky určí vyhláška. Senát zákon vetoval začátkem července hlasy všech přítomných senátorů. Nelíbil se jim hlavně navrhovaný přesun stavebních úřadů pod stát.

Zákon musí ještě podepsat prezident Miloš Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám