Hlavní obsah

Sněmovna připravila kraje o peníze na školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kraje dostanou v příštím roce z vybraných daní navíc jen 28 miliard korun. Vláda jim původně chtěla dát 56 miliard, pak ale ČSSD odhlasovala pozměňovací návrh, který krajům odebral 28 miliard korun určených na provoz škol. Ty tak dál bude financovat ministerstvo školství.

Foto: IS produkce
Článek

Se zkrácením peněz nesouhlasila ODS ani vládní KDU-ČSL. "Klub ČSSD vyjádřil výraznou nedůvěru vůči návrhu své vlády," řekl po hlasování předseda lidovců Miroslav Kalousek.

KDU-ČSL i největší opoziční strana ale nakonec hlasovaly pro návrh. Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Vlastimila Tlustého je 28 miliard navíc lepší než nic.

"Všem je samozřejmě jasné, že ČSSD peníze ubrala poté, co prohrála krajské volby," řekl poslancům před hlasováním Tlustý.

Kraje nyní dostávají z rozpočtu dostatek peněz, většina je ale formou dotací a jen asi s deseti miliardami mohou svobodně hospodařit.

Kraje dostanou celkem 8,29 procenta z výnosu daní, což by mělo odpovídat sumě 28 miliard korun. Nejvíce peněz dostanou kraje Středočeský, Moravskoslezský, Jihomoravský a Jihočeský, nejméně pak kraj Karlovarský a Praha. Pokud zákon schválí Senát a podepíše prezident, začne platit na začátku příštího roku.

Kolik procent dostanou kraje z celkové částky pro ně určené
krajprocento
Hlavní město Praha3,18
Středočeský13,77
Jihočeský8,61
Plzeňský7,25
Karlovarský3,77
Ústecký8,24
Liberecký4,68
Královéhradecký6,44
Pardubický5,55
Vysočina7,34
Jihomoravský9,53
Olomoucký6,75
Zlínský5,25
Moravskoslezský9,62
pozn: přesná částka nelze určit, kraje celkem dostanou 8,29% (cca 28 mld. Kč) z vybraných daní. Kolik ale daně vynesou se samozřejmě neví.

ODS změní zákon v Senátu

Premiér Stanislav Gross i ministryně školství Petra Buzková (oba ČSSD) jsou s podobou zákona spokojeni. "V principu prošel návrh, který jsem podporovala, to znamená, že finanční prostředky na platy učitelů zůstanou na centrální úrovni," řekla ČTK Buzková. Tlustého slova, že ČSSD omezila peníze kvůli výsledkům voleb označila za směšná.

Také Gross je přesvědčen, že princip přerozdělování peněz je správný a spravedlivý. "Umožňuje, aby kraje vykonávaly své funkce a vychází vstříc požadavkům školské veřejnosti," řekl Gross.

ODS je ale rozhodnutá, že peníze pro školy dostane do návrhu zpět. "Jsme rozhodnuti náš komplexní pozměňovací návrh předložit znovu v Senátu a budeme požadovat, aby Senát tuto novelu vrátil zpět do sněmovny," uvedl pro ČTK stínový ministr školství za ODS Walter Bartoš. Schválená předloha podle něj zachovává současný stav. "Pro školy se nic nezmění," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám