Hlavní obsah

Sněmovna poslala návrh rozpočtu do dalšího čtení

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci ve středu poslali do dalšího čtení zákon o státním rozpočtu na příští rok. Pro bylo 109 poslanců, proti 70. Třebaže opozice již dopředu avizovala, že rozpočet se schodkem 135 miliard nepodpoří, předcházela hlasování dlouhá diskuse, do níž se zapojili zejména poslanci ČSSD a KSČM.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Návrh rozpočtu představili poslancům premiér Petr Nečas (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Nečas připomněl záměr vlády postavit se narůstajícímu zadlužování státu. Neopomněl zdůraznit, že návrh rozpočtu je vázán na přijetí úsporných zákonů, které kabinet předloží Sněmovně ve stavu legislativní nouze. Právě o její vyhlášení vláda v úterý požádala. [celá zpráva]

Kalousek seznámil zákonodárce především s technickými aspekty návrhu. Rozpočet by měl mít podle plánu ministerstva financí schodek 135 miliard korun. Příjmy by měly být 1,044 biliónu korun, výdaje 1,179 biliónu korun.

Aby schodek mohl být opravdu 135 miliard korun, musí parlamentem projít úsporné zákony, které sníží výdaje státu. Čtveřice norem obsahuje omezení státní podpory stavebního spoření, úsporný balíček ministerstva práce a sociálních věcí, snížení příspěvku politickým stranám za mandáty zákonodárců a krajských zastupitelů a daňové změny.

Vláda chce, aby Sněmovna zákony projednala ve stavu legislativní nouze na začátku listopadu.

Nekonečné projevy

Schvalování předcházela mnohahodinová debata především opozičních zákonodárců. V mnohaminutových projevech tepali vládu i samotný návrh rozpočtu. Šéf ČSSD Sobotka v projevu řekl, že jeho poslanci nebudou jednání brzdit. Na hlasování ale došlo až po čtvrté hodině odpoledne, ač jednání začalo v devět ráno.

Reklama

Výběr článků

Načítám