Hlavní obsah

Sněmovna podpořila zrušení sKaret

Aktualizováno

Poslanci ve čtvrtek podpořili zrušení projektu sKaret, které byly používány pro výplatu sociálních dávek. Karty by mohly skončit ještě letos. Pro zrušení hlasovalo 84 poslanců, proti 39.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Návrh vznikl v Senátu a poslanci ho upravili po konzultacích s ministerstvem práce a sociálních věcí. Do horní komory se vrátí k dokončení legislativního procesu.

Konec sociálních karet prosazovaly levicové strany a VV. Projekt, pod nímž je podepsán někdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), měl podle představ ministerstva zavést moderní systém výplaty dávek a snížit náklady státu.

Přijatá verze počítá s tím, že lidé by opět dostávali sociální dávky na svůj účet nebo složenkou. Pokud by se do určité doby ani pro jednu variantu nerozhodli, peníze by dál putovaly na technický účet u České spořitelny, která projekt sKaret provozuje na základě smlouvy s ministerstvem práce a sociálních věcí. Sociální karty pro handicapované by měly být nahrazeny staronovými průkazy podle typu zdravotního postižení.

ODS neúspěšně navrhovala zákonem umožnit výplatu dávek na takzvané chráněné účty u více bank než jen u České spořitelny a zpoplatnit zasílání této pomoci od státu poštou. Zbyněk Stanjura (ODS) to zdůvodňoval snahou minimalizovat škody pro stát.

Drábek poslancům řekl, že sociální reforma, například přenesení agendy na úřady práce, ušetřila státu 10 miliard korun a zároveň snížila mezi roky 2011 a 2012 počet lidí ohrožených v ČR chudobou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám