Hlavní obsah

Sněmovna kývla na novelu o národních parcích. To jsem opravdu nečekal, děkoval Brabec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V národních parcích na Šumavě, v Krkonoších, v Českém Švýcarsku a v Podyjí se mají změnit pravidla. Některá doposud nepřístupná místa by se měla otevřít turistům. Zároveň má být na polovině území národních parků zachována divoká příroda. Novela zákona z pera ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) v pátek prošla Sněmovnou. Nyní ji posoudí Senát.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pro schválení novely hlasovalo 121 poslanců, proti jich bylo 22. Ruku nezvedl nikdo z ODS, proti byli i někteří poslanci KSČM a čtyři z ČSSD. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

„Chci vám poděkovat za hlasování. Společně s Karlem Gottem musím říct: To jsem opravdu nečekal,” komentoval Brabec.

Novela podle resortu životního prostředí přinese parkům stabilitu a umožní jim otevřít se šetrné turistice. Vymezí se například klidová území, zóny ochrany přírody, cesty a trasy a místa pro táboření nebo pro splouvání řek. Zruší se zákazy rozdělávání ohňů v obcích nebo zákazy vjezdu mimo silnice.

Zahradník: Jde to proti šumavským obcím

Normu kritizoval poslanec z opoziční ODS Jan Zahradník, který se staví proti bezzásahovosti. Zákon podle něj nebere v potaz potřeby šumavských obcí.

„Ten výsledek je ke smutku pro šumavské obce a jejich občany. Vzali jste jim možnost svobodně se rozvíjet a žít ve svých obcích,“ prohlásil Zahradník. Důvod k jásotu podle něj mají všechny možné ekologické aktivistické organizace.

Zahradník se chce obrátit na senátory, aby normu Sněmovně vrátili.

Reklama

Výběr článků

Načítám