Hlavní obsah

Sněmovna jedná o novele Ústavy usnadňující nové volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna v pátek poslala do druhého čtení novelu Ústavy usnadňující cestu k předčasným volbám. Senátní návrh, podle něhož může k rozpuštění Sněmovny stačit souhlas nadpoloviční většiny dvousetčlenné dolní komory, teď posoudí sněmovní výbory. Jejich členové ale preferují třípětinovou většinu.

Článek

Možnost samorozpuštění Sněmovny podporují ODS, KDU-ČSL, Strana zelených a KSČM. Všechny se ale shodly na tom, že by se počet poslaneckých hlasů potřebných k rozpuštění dolní komory měl zvýšit z nadpoloviční většiny na tři pětiny.

Sněmovna se novelou zabývala již na začátku listopadu, komunisté ale navrhli jednání odložit až na dobu, kdy bude ustavena stálá komise pro změny ústavy. Ta byla vytvořena na začátku tohoto týdne. Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa je navrhovaná změna závažná a musí být prodiskutována právě v této komisi. [celá zpráva]

Jedinou parlamentní stranou, která novelu odmítá, je ČSSD. Podle předsedy soc. dem. Jiřího Paroubka by jen posílila pravomoci prezidenta republiky. Senátní návrh novely ústavy navíc podle sociálních demokratů přináší jen účelovou změnu, která se jejím zastáncům momentálně hodí.

I kdyby ale novelu schválily obě komory parlamentu a podepsal ji i prezident, neznamená to ještě, že budou automaticky vyhlášeny předčasné volby. To by se na nich museli poslanci ještě jednou dohodnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám