Hlavní obsah

Sněmovna hlasovala o odročení církevních restitucí. Kalousek při tom zlomil kartu

– Praha

Středeční jednání poslanců o církevních restitucích doprovodila snaha opozice odročit rozhodování na září. Ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) se podařilo při hlasování o odročení zlomit kartu, a požádal proto kolegy o opakování hlasování, jehož výsledek dopadl ve prospěch opozičního návrhu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

"Velmi prosím o prominutí, myslím si, že takový případ tady ještě nebyl. Nicméně byl jsem včas u svého hlasovacího zařízení a zlomila se mi hlasovací karta," řekl a pobavil tím Sněmovnu.

Zaorálek podotkl, že situaci viděl na vlastní oči. "Tak jsem tu přímo živý svědek toho, že opravdu karta byla zlomena ve chvíli, kdy ji pan ministr strkal do toho otvoru," popisoval. Vyzval pak poslance, aby i při emocionálních hlasováních postupovali s rozvahou a karty neničili. Kalousek obdržel obratem kartu náhradní.

Hlasování se následně opakovalo, i podruhé však opozice odklad schvalování restitucí prosadila. Rozhodnutí ale následně zpochybnila poslankyně Lenka Kohoutová (ODS). Při třetím hlasování se koalici definitivně podařilo odročení zamítnout.

Ke schvalování restitucí se však poslanci ve středu nedostali.

Reklama

Výběr článků

Načítám