Hlavní obsah

Sněmovna dala šanci nižší spotřební dani u piva, jak chce ODS

Novinky, zpe
Praha

Je čas snížit daně, prohlásil ve Sněmovně šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Jeho strana navrhuje snížit spotřební daň u piva z 32 na necelých 27 korun za hektolitr. Sazby by tak byly podobné jako v roce 2010. Novela nakonec dostala šanci, když prošla prvním čtením.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zbyněk Stanjura (ODS) na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

ODS navrhuje snížit základní sazbu spotřební daně z nynějších 32 korun na 26,80 korun za hektolitr piva. Do roku 2010 byla sazba daně 24 korun. Návrh počítá s účinností už od 1. května 2017.

Stanjura podotkl, že sazby byly zvýšeny v roce 2009 jako dočasné opatření vlády pro získání více peněz do rozpočtu, dodnes však zůstaly nezměněny. „Máme šanci snížit daňové zatížení a přispět k rozvoji pivovarů a minipivovarů. Často jsou to malé rodinné firmy. Je čas snížit daně,“ míní Stanjura.

Poslanec Petr Bendl (ODS) dodal, že změna sazeb by mohla pomoci hospodám po zavedení elektronické evidence tržeb (EET), která platí od loňského prosince. „Zavedli jste EET, hodláte zvýšit problémy a snížit příjmy v rámci zákazu kouření, kde řada hospod investovala do odvětrávacích zařízení. Vezměte tohle jako částečnou kompenzaci,“ prohlásil na plénu Bendl.

Rovněž předseda TOP 09 Miroslav Kalousek apeloval na koaliční poslance, aby návrh pustili do druhého čtení. Poslanec hnutí ANO Bronislav Schwarz navrhoval novelu zamítnout, s tím však neuspěl. Normu tak nyní posoudí sněmovní výbory.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám