Hlavní obsah

Smrt vinou vakcíny? Případy se šetří

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve světě se objevují úmrtí, která, byť ne bezprostředně, následovala po podání vakcíny proti covidu-19. U některých případů už byla souvislost zcela vyvrácena, jiné se stále prošetřují.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

V Česku máme první takový smutný případ. Podobně jako tomu bylo u ostatních zemřelých, šlo o seniora, který byl v terminálním stadiu nemoci. První dávku dostal 9. ledna.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který shromažďuje hlášení o nežádoucích reakcích, obdržel hlášení o úmrtí seniora 10. února. SÚKL postoupil doplněnou dokumentaci zemřelého do evropské databáze nežádoucích účinků k prověření, zda český senior měl nežádoucí reakci na očkování, která vyústila v jeho úmrtí.

Podle našich lékařů je to však nepravděpodobné, protože pa­cient v terminálním stadiu má před sebou poslední týdny, maximálně měsíce života.

Česko má první podezření na úmrtí po vakcíně. Senior však byl fatálně nemocný

Koronavirus

Šéf očkovacího týmu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Libor Urbánek varuje před spekulacemi a nepodloženým šířením obav. „Můj osobní názor je, že úmrtí toho pána nesouviselo měsíc po očkování s vakcinací. Ale samozřejmě neznám okolnosti. Dokud nebude hotová zpráva od patologa, jsou to všechno spekulace. Ale kdybych se měl vsadit, řekl bych, že by zemřel stejně s očkováním i bez něj,“ uvedl Urbánek.

S komplikacemi se nesetkal

„Sám jsem se se zmiňovanými komplikacemi, tedy zvracením a nevolností, dosud nesetkal. A to vždy do zařízení voláme dva dny po vakcinaci kvůli zpětné vazbě a nyní objíždíme stejná zařízení s druhou dávkou,“ řekl Právu lékař, který očkuje klienty domovů seniorů od konce prosince.

Případ úmrtí po očkování pošle SÚKL do evropské databáze

Domácí

Zda se pouštět do očkování pacientů v terminálním stadiu nemoci, je složitá otázka, kterou každý lékař důkladně zvažuje.

„Já k tomu přistupuji vždy individuálně a vyhodnocuji spoustu aspektů. Ptám se ošetřujícího lékaře, abych věděl, jaký má pacient předpoklad. Neočkoval bych pacienta, který je tři týdny před úmrtím, tedy v terminálním stadiu nemoci, a izolovaný doma, bez rizika nákazy nebo přenosu. Ale kdybychom mluvili o člověku chodícím, který má před sebou několik měsíců života a žije v kolektivu, toho ano,“ vysvětluje Urbánek s tím, že odhadnout, kolik času zbývá pacientovi, který se ocitl ve fázi, kdy například protinádorová léčba už nezabírá a jsou mu podávány jen léky tišící bolest, je to vůbec nejtěžší.

Zvěsti o úmrtích seniorů po očkování řeší policie jako poplašnou zprávu

Krimi

Stovky očkovaných lidí prošly rukama i Petru Karmazínovi, šéfovi mobilního očkovacího týmu Ústřední vojenské nemocnice v Praze. „Neočkujeme ty, kteří mají akutní zdravotní komplikace. Ale za ty dva měsíce jich byly jen jednotky. Šlo o infekce močových cest, probíhající respirační onemocnění,“ řekl Právu Karmazín.

„Očkovali jsme onkologicky nemocné. Právě oni, kteří mají oslabený organismus, by měli dostávat vakcínu přednostně,“ pokračoval. Ani on se při své praxi nesetkal se závažnými reakcemi na očkování, natož fatálními. „K úmrtí v přímé souvislosti s podáním vakcíny může vést anafylaktický šok. To se v ČR nestalo, ale pokud by anafylaktický šok nastal, jsme na to připraveni a dokázali bychom okamžitě reagovat,“ dodal Karmazín.

V cizině zatím bez souvislosti

Tomáš Sazima, tiskový mluvčí společnosti Pfizer, výrobce vakcíny, kterou se jako jedinou v tomto období v Česku očkovalo, vyjádřil pro Právo všem pozůstalým hlubokou soustrast.

V Česku, kde se nyní očkuje krom vakcíny od společností Pfizer/BioNTech také tou od Moderny a nově i od AstraZeneky, dostalo obě potřebné dávky vakcíny více než 173 tisíc lidí. Podle posledních zveřejněných údajů MZ zdravotníci naočkovali téměř 467 tisíc dávek.

Lék na covid? Pro každou fázi bude nejspíš potřeba jiný, říká vědec

Koronavirus

Český případ bude nyní detailně posuzován. Stejně jako ty, které do evropské databáze nežádoucích účinků zaslaly jiné země. V Německu, kde bylo naočkováno přes než 800 tisíc lidí, vyšetřovali deset úmrtí lidí ve věku 79 až 93 let. Šlo o pacienty s karcinomy, srdečními chorobami a dalšími vážnými nemocemi, které byly také pravděpodobnou příčinou jejich úmrtí.

V Belgii prošetřovali 14 úmrtí, u nichž nebyla prokázána přímá souvislost s očkovací látkou. Ve Španělsku zemřelo devět dlouhodobě nemocných a v Norsku 33 naočkovaných klientů pečovatelských domovů.

V USA prošetřují jedno úmrtí očkovaného muže. U žádného úmrtí rovněž nebyla prokázána přímá spojitost s vakcínou.

Reklama

Výběr článků

Načítám