Hlavní obsah

Smetana, který kreslil politikům tykadla, se musí vrátit do vězení

Právo, Petr Kozelka
Aktualizováno

Jako nedůvodnou zamítl Nejvyšší soud (NS) stížnost pro porušení zákona, kterou ve prospěch tzv. tykadlového řidiče Romana Smetany podal bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Smetana před posledními volbami přikreslil tykadla politikům ODS a KDU-ČSL na třech desítkách reklamních polepů na autobusech olomoucké MHD, kde sám pracoval jako řidič.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Roman Smetana po propuštění z olomoucké vazební věznice.

Článek

Dostal za to 100 hodin obecně prospěšných prací, které ale odmítl vykonat, a soud mu za to trest přeměnil na 100 dnů vězení. Pospíšil po NS požadoval, aby zvážil, zda takové odsouzení nezasahuje do svobody projevu.

„NS k tomu dodává, že každý občan má právo na svobodu projevu a prezentaci svých politických názorů, ale toto právo nesmí překročit hranici, kdy dochází k útoku na majetek, případně nesmí pokračovat svou agresivitou dál, jako například ohrožovat lidské zdraví či život. NS v této souvislosti také zastává názor, že politické subjekty či veřejně činné osobnosti musejí snést vyšší dávku kritiky, než ostatní občané,“ vysvětlil verdikt mluvčí soudu Petr Knötig.

Dodal, že rozhodnutí soudu nijak neomezuje politické názory nebo svobodu projevu, ale týká se odsouzení za majetkový trestný čin. Přidáním tykadel totiž měla dotčené ODS vzniknout škoda přes 15 tisíc korun.

Smetana: V protestech budu pokračovat

NS před rozhodnutím vyslechl samotného Smetanu, který konstatoval, že jeho čin představoval projev jeho politické vůle a motivací k pomalování reklam bylo jeho znechucení ze sledování politické scény. „S nelibostí jsem dlouhodobě vnímal i polistopadový vývoj v zemi, rozkrádání společného majetku, zotročování lidí - dnes lidských zdrojů - ve jménu trhu, konkurenceschopnosti, produktivity. Politici napříč politickým spektrem mají, dle mého mínění, na tomto stavu podíl a profitují z něj,“ poznamenal ve vyjádření Smetana.

„Dále uvedl, že se nikdy necítil politickým vězněm ani obětí justice. Podle něj to byl právě on, kdo se rozhodl jít do vězení a neakceptovat ani domácí vězení či obecně prospěšné práce, a to na protest proti zlodějům a korupčníkům, kteří mají ještě tu drzost žádat nějakou náhradu od občana u soudu. Na závěr dodal, že ve svých protestech bude dále pokračovat a sám zvolí jejich způsob,“ dodal Knötig.

Smetanu odsoudila u olomouckého soudu soudkyně Markéta Langerová, manželka někdejšího ministra vnitra Ivana Langera (ODS). Smetana u okresního soudu uvedl, že Langerovou nepovažuje za podjatou. Od té doby podle NS ztratily opodstatnění jakékoliv spekulace o nestrannosti Langerové.

Hrozí mu další trest

Do věznice měl Smetana nastoupit na konci března. Policii se nakonec vydal sám až po měsíci při odborářské demonstraci v Praze. Kvůli vyhýbání se vězení mu hrozí další trest, státní zástupce na něj už podal obžalobu.

Brány olomoucké věznice měl Smetana původně opustit 30. července. Tehdejší ministr spravedlnosti Pospíšil ale v květnu podal stížnost pro porušení zákona a NS Smetanovi trest přerušil. Na rozhodnutí o stížnosti pak čekal na svobodě. Z uloženého trestu si zatím odpykal něco přes jednu třetinu. Nyní o jeho návratu do vězení opět rozhodne soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám