Hlavní obsah

Slzný plyn nestačí, čeští bachaři dostanou tasery

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tasery, v podstatě elektrické pistole, které dokážou zhruba do deseti metrů ochromit elektrickým proudem svalstvo člověka, přibudou do výstroje příslušníků vězeňské služby.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Bachaři dostanou do výzbroje tasery. Ilustrační foto.

Článek

Jde o jednu ze změn, které v těchto dnech schválili poslanci ve třetím čtení v rámci balíčku takzvaných vězeňských zákonů.

Bachaři tak budou lépe vyzbrojeni pro případ porušování disciplíny vězňů, vzpoury nebo pokusu o útěk.

Je to rozhodně bezpečnější prostředek než například zbraň typu pistole ráže devět milimetrů.
Daniel Volák

„Doposud měla vězeňská služba k dispozici příruční slzný plyn. Tasery by měly nahradit tyto prostředky pro použití v uzavřených místnostech. Jde například o eskorty do soudních budov. Je to rozhodně bezpečnější prostředek než například zbraň typu pistole ráže devět milimetrů,“ řekl Právu náměstek ministra spravedlnosti, který má problematiku vězeňství na starost, Daniel Volák.

Jak často k zákrokům, při nichž je třeba použít donucovacích prostředků, dochází, ale nevyčíslil. „Novela vznikala před půl nebo tři čtvrtě rokem a jsou to řádově jednotky případů ročně, kdy je třeba použít podobný prostředek,“ uvedl pouze.

Doplněk, nikoli přezbrojení

Na otázku, zda bude doplnění výstroje strážní služby ve věznicích o tasery znamenat i zátěž pro rozpočet české justice, reagoval Volák opatrně. „Tasery pořídí vězeňská služba, půjde ale o miniaturní zakázku. Bereme to jako doplněk, nikoli přezbrojení,“ sdělil.

Vězeňská služba má na starost kromě dohledu nad vězni i objasňování jejich trestných činů a kázeňských přestupků spáchaných ve věznici. Dohlíží však i na případné přestupky vězeňské či justiční stráže.

Elektrické paralyzéry patří k běžné výstroji vězeňských dozorců i v dalších státech Evropy a USA. „Ve světě tento prostředek policejní sbory užívají běžně a podle dostupných údajů byl v zahraničí použit již ve více než 700 tisících případů. Snížil počet zraněných zatýkaných osob o 70 procent a počet zraněných policistů o 80 procent,“ podotkl Volák.

„Distanční paralyzér má proti střelné zbrani také výhodu šetrnosti vůči zasažené osobě a odpadají náklady na léčení po zásahu,“ dodal.

Donucovací prostředky bude prý vězeňská služba moci použít nejen proti vězňům, ale i vůči jiným osobám, které by například napomáhaly k osvobození vězně. Kromě paralyzérů jde i o vytlačování pomocí vozidel a štíty při hromadných nepokojích ve věznicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám