Hlavní obsah

Šlouf vystoupí z SPOZ, nebude je ani volit

• Aktualizováno
Právo, Jan Martinek

Spoluzakladatel Strany práv občanů – zemanovců (SPOZ) Miroslav Šlouf se v rozhovoru pro Právo vrátil k sestavování pražské kandidátky, jejímž byl lídrem, než ho spolustraníci nahradili ministrem v demisi Zdeňkem Žákem. Zklamaný Šlouf prý ze strany vystoupí. A SPOZ od něj ve volbách hlas nedostanou.

Foto: ČTK

Miroslav Šlouf

Článek

V posledních týdnech jsme svědky zvláštní situace. Vy, Miroslav Šlouf, spoluzakladatel SPOZ, jste najednou její černou ovcí. Nejprve jste se v noci na 11. září náhle ocitl na prvním místě pražské kandidátky SPOZ, druhý den vás předsednictvo strany vyškrtlo. Někteří říkají, že to od vás byl truc prezidentu Zemanovi, jiní to vykládají jako pokus o vtip. Jak to bylo?

Svolali jsme městskou konferenci SPOZ v Praze, abychom sestavili kandidátku do voleb. Záměrně jsem se nechal napsat na poslední, třicáté šesté místo, což potvrdila volební komise.

V průběhu dopoledne ale přiběhl Martin Nejedlý (místopředseda SPOZ a Zemanův poradce), vzal si slovo a povídá: jsou tady nejistoty kolem lídra kandidátky. My jako předsednictvo ho vybereme v pátek, zapomeňte na to! A utekl, vůbec se s námi nebavil. To lidi samozřejmě naštvalo. Pan ministr dopravy Zdeněk Žák, kterého jsme navrhovali jako lídra a já jsem ho podporoval, tam vůbec nebyl. A tak jsem se zvedl a šel jsem mu zavolat – nebral mi telefon.

Někdo navrhl, zkusme Františka Ringo Čecha. Proč ne, je to známá figura, v politice zkušená, máme spolu dobrý vztah. Tak jsem mu zavolal, ale on to odmítl, protože už měl nasmlouvaný nějaký byznys.

Za pár minut ke mně přišlo několik delegátů a řekli mi, abych byl lídrem já. Kývl jsem na to až někdy před jedenáctou hodinou noční. Měl jsem už na říjen naplánovanou cestu do Afriky, kam jsem se docela těšil ,a toho bych se samozřejmě musel vzdát.

Takže jsem v jedenáct hodin večer podepsal nominaci a byl jsem zvolen. Ráno jsem svolal všechny delegáty, protože zdaleka ne všichni na té konferenci byli. Zjistil jsem, že pro volby zatím v pražské SPOZ neudělal nikdo nic.

Myslíte si, že by se beze mě Miloš Zeman dostal k Tonymu Blairovi? Nebo ke spolkovému prezidentovi? To všechno jsem organizoval já.

Další den už jste lídrem zase nebyl. Jak vám to oznámili?

Nikdo se mnou vůbec nemluvil. Nikdo mi dodnes oficiálně neoznámil, že jsem přestal být lídrem. Chtěl jsem o tom diskutovat, ale politika se dá dělat jen tehdy, když spolu lidé mluví. Jinak je to válka. Já jsem teď „na útěku“.

Řekl jste, že proti SPOZ podniknete nějaké kroky. Jaké budou?

Ze strany vystoupím. Volit je nebudu.

Koho budete volit?

V Praze nikoho. Možná odjedu do Ústí nad Labem a budu volit ČSSD. Zakroužkuju Marii Benešovou (na kandidátce je pátá). Mám rád Jaroslava Foldynu (lídr kandidátky ČSSD), volil bych i jeho. Doufám, že jsem jim teď neudělil polibek smrti.

Proč byla zrušena schůze pražské SPOZ plánovaná na dnešek (pondělí), kde jste si to chtěli vyříkat s předsedou Zdeňkem Štenglem?

Schůze byla zrušena, pan Štengl nám vzkázal, že nemá čas. Nad tím zůstává rozum stát. Prostě odepsali jednu krajskou organizaci, před volbami dost důležitou.

Překvapuje mě, že jste vůbec chtěl jít s kůží na trh. Nevyhovuje vám spíše role zákulisního stratéga?

Když jsem na té konferenci viděl, že lídr chybí a že na volby nikdo nesáhl, tak nepomozte svému vlastnímu dítěti, které jste zplodil…

Co se podle vás v SPOZ stalo?

Přesně to nevím, je to složitější otázka. Pan Nejedlý a pan Mynář vedou válku s více kraji. Mynář řídí předsednictvo strany. Z jaké pozice? On je předsedou zlínského krajského výboru. Nic víc, nic míň. Jak to, že řídí předsednictvo, on, který je dvacátý v pořadí? Já s Mynářem ani Nejedlým nekomunikuju.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Šlouf (vlevo) s Milošem Zemanem

Jaký je teď váš vztah k Miloši Zemanovi?

Žádný. Od března (začátek prezidentského mandátu) jsem s ním nemluvil. On se mnou nemluví – a já přece nebudu chodit za prezidentem a čekat po dvaceti letech v předpokoji.

Jaká byla vaše role v prezidentské kampani?

Řeknu vám to takhle. Myslíte si, že by se beze mě Miloš Zeman dostal k Tonymu Blairovi? Nebo ke spolkovému prezidentovi? To všechno jsem organizoval já. Kampaň jsem sepsal, ale dělali na ní kluci ze Slovenska, které znám ještě z doby, kdy jsme se Zemanem pomáhali Robertu Ficovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám