Hlavní obsah

Slibovali jste šetření, ale chcete utrácet více, navážel se Okamura do Pekarové

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda SPD Tomio Okamura v neděli v televizi Prima plísnil šéfku TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou za navyšování postů ministrů i místopředsedů Poslanecké sněmovny. TOP 09 bude součástí vlády. Místo avizovaného šetření na výdajích státní správy tyto „trafiky“ podle něj povedou naopak k větší nákladům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura poskytl 16. září 2021 deníku Právo rozhovor.

Článek

„Koalice mluvily o úsporách a nyní tu jsou tři ministři navíc, což jsou miliony ročně navíc. Stejně tak se vytváří další post místopředsedy sněmovny, což je 20 milionů za volební období navíc. V koalici je tolik stran, že je potřeba upíchnout každého a vytváří se tedy trafiky,” kritizoval šéf SPD Tomio Okamura navyšování počtů ministrů v chystané nové vládě koalic Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a Pirátů a Starostů v nedělní Partii na Primě.

„Když se jedná o teplá korýtka, u Pirátů už neplatí to, co říkali před volbami,” dodal Okamura v návaznosti na institut klouzavého mandátu, podle něhož by poslanci v případě vstupu do vlády přenechali křeslo ve Sněmovně náhradníkovi. Piráti z voleb po debaklu vyšli se čtyřmi poslanci, ve vládě pak usednou tři z nich.

Nová vláda se rýsuje, o některých ministrech je už jasno

Domácí

Dosavadní kabinet vedený premiérem Andrejem Babišem (ANO), který v nejbližší době složí demisi, má patnáct ministrů. Ve vedení Poslanecké sněmovny v končícím volebním období seděli předseda a pět místopředsedů.

Nově vznikající vláda koalic počítá s osmnácti ministry a šesti místopředsedy Sněmovny. K tradičním resortům přibudou posty ministra pro evropské záležitosti, ministra pro legislativu a ministra pro vědu, výzkum a inovace.

Pekarová Adamová se hájila

Pravděpodobná nová šéfka Sněmovny a předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová kritiku z úst Okamury odmítla. Podle ní k šetření dojde i přes vznik nových funkcí.

„Na první pohled to tak může vypadat, ale nebudou to nová ministerstva. To nejsou nové úřednické aparáty, tam se převádějí aparáty z Úřadu vlády, tedy je to lichý argument. Díky digitalizaci to bude úspornější a efektivnější,” odmítla kritiku Pekarová Adamová.

„Nevím, jak to okomentovat. Tomu nemůže nikdo věřit. Každý člen vlády má auto s řidičem a to už tvoří několika milionové náklady,” odmítl její argumenty Okamura, který zároveň zmínil i záměr koalice zvýšit armádní výdaje na dvě procenta HDP, což je závazek NATO. „Úspory tam prostě nevidíme,” uzavřel.

Reklama

Související články

Nejméně křesel ve vládě bude mít TOP 09

Občanští demokraté by měli na základě interních dohod ve vládě obsadit vedle funkce premiéra pět ministerských postů. Stejný počet ministrů vyjde dohromady na...

Výběr článků

Načítám