Hlavní obsah

Šlégr chce kandidovat do Sněmovny za ČSSD

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejový reprezentant a současný obránce Litvínova Jiří Šlégr by se mohl u příštích sněmovních voleb objevit na kandidátce ústecké organizace ČSSD. Od soc. dem. dostal nabídku a zvažuje ji. Šlégr tvrdí, že sociální demokracie je mu názorově blízká, a přestože zatím není jejím členem, při loňské květnové kampani ji už provázel jako volební tvář ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hokejista Jiří Šlégr na konferenci ČSSD v Pardubicích

Článek

Hodláte kandidovat do Sněmovny za ČSSD?

Já jsem dostal nabídku a zvažuji ji. Zvažuji ji vážně, protože samozřejmě moje hokejová kariéra se bude blížit ke konci a myslím si, že by to možná bylo něco, co by mě bavilo dělat.

Vy už máte zkušenosti ve funkci radního Litvínova coby nestraník, v čem vás oslovila právě ČSSD?

Hlavně jsem se stal tváří ČSSD a stal jsem se jí z důvodu toho, že jsem měl její program a směr, kterým směřuji. Jak jsem pochopil i podle krajských voleb, že občané jsou spokojení s tím, co ČSSD říká a chce dělat, takže proto jsem se přiklonil na tuto stranu.

Vy jste sledoval politické dění ve Spojených státech. S jakou stranou jste tam sympatizoval?

Úplně stejnou.

Také sociálně orientovanou?

Ano.

Myslíte, že poznatky z USA můžete uplatnit na naší scéně?

Myslím si, že nejde srovnávat Ameriku s Českou republikou. To děláme už nějakou dobu a myslím si, že to není zas tak správné. Přece jen jsme jiný národ, jiná nátura, ale spíše si můžeme vzít poznatky z toho, jak to sociální demokracie dělá v Americe, ale ne úplně všechno. (pozn red: V USA jsou dvě největší strany demokratická a republikánská)

Nemůžeme kopírovat Ameriku, s tím nesouhlasím. Myslím, že třeba ekonomická situace ve světě, tak tu svým způsobem zapříčinila Amerika.

Jste připraven v případě zvolení čelit nevybíravým politickým útokům?

Já si myslím, že by hlavně už měl přijít ten den, kdy to přestane. Protože vytahovat pořád ty špinavé věci, které probíhají v bulvárech, si myslím, nepřidává na podpoře občanů. Pro ně je to strašně složité, když si přečtou v novinách, jaký je kdo špatný, a to má obrovský vliv na to, co se děje u nás v republice. Ten, kdo tam bude sedět, by se měl především soustředit na práci a dodržovat sliby, které občanovi dáváme.

Takže tam jdete s tím, že se pokusíte změnit politickou kulturu?

Tak já jako jediný člověk asi nezměním politiku v České republice. Ani si nemyslím, že bych do toho s takovou vizí mohl jít. Ale pokud bych měl tady takto působit, tak budu věci a práci dělat nejlépe, jak jen budu moct.

Jiří Šlégr v kampani ČSSD. zdroj: ČSSD

Sportovci v Parlamentu

V Poslanecké sněmovně již třetím rokem zasedá za ČSSD bývalý vrcholový skokan na lyžích Pavel Ploc. Pověst mu minulý rok poskvrnilo zveřejnění dokumentů Vojenské kontrarozvědky, v nichž figuruje jako důvěrník komunistického režimu.

V posledních sněmovních volbách měl kandidovat za krajskou organizaci KDU-ČSL bývalý fotbalista a trenér Sparty František Straka. Nakonec se však na oficiální soupisku vůbec nedostal. Jeho reputaci poškodily jeho nešťastné výroky na adresu vietnamské menšiny.

V letech 1998 až 2002 působila na půdě Poslanecké sněmovny hokejová legenda a politický vězeň Augustin Bubník (ODS). Jako předseda podvýboru pro tělovýchovu měl na starosti sport a zákony o podpoře tělovýchovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám