Hlavní obsah

Šlachta podlehl drbům a Babiš popírá ústavu, řekl Chovanec

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Reorganizace policie je plně v kompetenci policejního prezidenta, politickou odpovědnost za ni nese ministr vnitra a ostatním politikům ani dalším představitelům státní moci nepřísluší do věci jakkoliv zasahovat. V nedělních Otázkách Václava Moravce (OVM) se na tom shodli ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Předseda ANO Andrej Babiš do OVM nepřišel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Bělobrádek, Milan Chovanec a Miroslav Kalousek v diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

Chovanec v České televizi řekl, že se připravovaná reorganizace policie chystá pět až sedm let a neslyšel jediný argument, proč by dokument, který schvaluje sloučení protikorupční a protimafiánské policie, neměl podepsat.

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta, který kvůli chystanému opatření rezignoval a podal výpověď, se podle ministra vnitra nechal zatáhnout do politické hry.

„Já se obávám, že podlehl drbům... Nevědomky, protože on je srdcař, se nechal zatáhnout do politické hry,“ řekl Chovanec. Dodal, že se s plukovníkem Šlachtou počítalo i ve vedení nové struktury policie.

Kritiku z hnutí ANO považuje ministr vnitra za protiústavní. „Pan Babiš popírá ústavní právo,” prohlásil Chovanec a dodal, že předseda hnutí ANO šíří do éteru lži.

Reorganizaci policie prý podepíše po zasedání Bezpečnostní rady státu, které se má uskutečnit v úterý. [celá zpráva]

Předseda hnutí ANO tvrdil, že se zasedání rady nezúčastní, ač je jejím členem. V neděli ale přinesla ČT informaci, že přijde.

Uklidněme to

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) v OVM řekl, že si udělá názor až po zasedání bezpečnostní rady, vyzval ale k věcnému dialogu bez emocí.

„Je potřeba zchladit emoce a to platí i pro pana Šlachtu,“ řekl Bělobrádek s tím, že si přeje, aby Šlachta u policie zůstal, ale svět se nezboří, ani když šéf ÚOOZ odejde.

Také předseda opoziční strany TOP 09 v ČT vyzval k dodržování kompetencí daných zákonem a věcné diskuzi. „Reorganizace policie je v kompetenci policejního prezidenta, politickou odpovědnost nese ministr vnitra a nikdo jiný. Hysterický tlak politické strany je nepřípustný,” míní Kalousek.

Podle něj v Česku panuje „distorze mezi Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu a protikorupční policií a policejní prezident se to nějak snaží vyřešit.”

Reklama

Výběr článků

Načítám