Hlavní obsah

Skrytou korupci ve zdravotnictví má postihovat novela zákona o reklamě

Právo, Václav Pergl

Ministerstvo zdravotnictví chystá novelu zákona o reklamě. Ta má podstatně zpřísnit tresty pro farmaceutické firmy, distributory, lékárníky za uplácení lékařů a lékaře za to, že se uplatit nechali. Právu to řekl v úterý Martin Plíšek, náměstek ministryně zdravotnictví v průběhu úterního semináře o korupci ve zdravotnictví, který na parlamentní půdě připravila Koalice pro zdraví.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková chce zpřísnit postihy za korupční jednání ve zdravotnictví, které souvisí i s propagací léků.

Článek

Dealeři léčiv a zdravotnického materiálu uplácejí poměrně běžně lékaře, aby upřednostňovali určitý lék určité firmy. Dávají jim za to někdy i finanční částky, jindy drahé dárky nebo zájezdy. Prokázat tuto činnost je ale většinou velmi obtížné.

„Novela zákona zpřísní sankce za korupci. Dnes je to maximálně tři milióny korun při závažném pochybení. Novela by umožnila - v případě, že se farmaceutická firma dopustila protiprávního jednání, dát první sankci ve výši tří miliónů korun, v případě opakovaného prohřešku uvažujeme i o sankci ve výši poloviny jejího ročního zisku,“ řekl Plíšek.

Dodal, že výše sankcí by tak měla odradit od korupčního chování firem. Návrh zákona chce ministryně Dana Jurásková předat svému nástupci po volbách, a to znamená, že do vlády by mohla jít nejdříve v létě příštího roku.

Třetina lidí dává lékařům dary

Až třetina lidí dává podle předběžných výsledků průzkumu Transparency International lékařům menší dary, většinou za službu, kterou jim poskytli. Tři procenta přiznala, že dala i úplatek nad 50 000 korun.

„Neprůhlednost a korupce ve zdravotnictví nás ročně stojí přes 27 miliard korun. A odpovědnost všech aktérů je zřejmá,“ řekl Právu David Ondráčka, ředitel uvedené instituce. Podle něho lidem korupce ve zdravotnictví vadí a chtějí změnu.

„Zprůhlednění systému zdravotnictví musí být součástí jakékoliv reformy zdravotnictví,“ uvedl Ondráčka.

Po zpřísnění potírání korupce volá i prezident České lékařské komory Milan Kubek: „Tresty jsou nízké a mnozí toho zneužívají.“ Podle něho spolupráci s farmaceutickými firmami mnozí lékaři berou jako nutný přivýdělek k nízkému platu.

Reklama

Výběr článků

Načítám