Hlavní obsah

Škromach prý hraje se zvýšením nájemného politickou hru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr pro místní rozvoj Pavel Němec (US-DEU) se nedávno dohodl s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) na tempu růstu nájemného. Ministru práce a sociálních věcí Zdeňku Škromachovi se to však vůbec nelíbí a ve úterý prohlásil, že dohoda je vlastně jen představa ministra Němce. Podle jednoho koaličního politika, který si nepřál být jmenován, může Škromach hrát taktickou politickou hru.

Foto: Petr Hejna
Článek

Podle klíčové dohody, kterou dříve zveřejnil Němec a potvrdil Sobotkův úřad, by měly růst nájmy vždy o deset procent, v následujících termínech: poprvé k 1. září 2004, dále k 1. lednu 2005 a konečně k 1. lednu 2006.

Němec tehdy ustoupil z požadavku zvýšit nájmy vždy o 15 procent. Ministr tehdy také řekl, že by bylo správné, aby se Škromach začal rychle zabývat kompenzacemi v příspěvku na bydlení.

Škromach, který často varuje před ústupky Unii svobody, však Němcovi v úterý vrátil úder. V rozhovoru pro BBC varoval, že rychlý vzestup činží o třetinu nemůže sociální demokracie v žádném případě podpořit. Tato výstraha přišla jen dva dny po shodě koaličních lídrů v Kolodějích, kde domluvili výrazné zdražení. Teď jim úsměvy, jimiž provázeli vůli po dohodě, mohou zmrznout.

Ministerstva dohodu potvrzují

Podle jednoho koaličního politika, který si však nepřál být jmenován, může být Škromachův názor taktickým pokusem přimět vládní partnery k dalším ústupkům.

Škromach prý možná jen využívá toho, že lidovci a US o dohodu ohledně nájmů velmi stojí, a možná by byli proto ochotni ještě částečně ustoupit z pozic domluvených v neděli v Kolodějích. Některým soc. dem. se totiž nelíbí zvýšení DPH u vodného a stočného a žádají změnu.

Dohodu mezi Sobotkou a Němcem však ve středu potvrdili pro ČTK mluvčí obou ministerstev. "Předpokládáme, že dohoda platí. Jde o oboustranný ústupek," řekl mluvčí MMR Petr Dimun s tím, že dohoda je sociálně šetrná a slouží na přechodnou dobu do roku 2006.

S tím souhlasí i mluvčí MF Marek Zeman. "Nebráníme se tomu, aby otázku nájemného ještě projednala koalice, ale pro nás je důležitá dohoda s ministrem Němcem," uvedl Zeman. Nepředpokládá, že by měly nastat nějaké zásadní změny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám