Hlavní obsah

Škromach chce nechat cyklisty nasávat, nesměli by se ale připlést k nehodě

Aktualizováno

Senátor Zdeněk Škromach (ČSSD) zvažuje, že navrhne, aby se restrikce požívání alkoholu nevztahovala na cyklisty, pokud nebudou účastníky dopravní nehody. Opojení velocipedisté podle něj totiž ohrožují především sami sebe. Místopředseda Senátu považuje za extrémní, že podnapilí cyklisté mohou přijít kvůli alkoholu ve správním řízení o řidičský průkaz.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Škromach (ČSSD)

Článek

Návrhem se zabývají právníci, Škromach by ho mohl podat do legislativního procesu počátkem příštího roku. Vyškovský senátor za ČSSD Ivo Bárek Škromacha chápe, nicméně by podle něj neměl pít nikdo, kdo jede po silnici.

Podle Škromacha by měla být prevence zaměřená především na řidiče motorových vozidel. "Pod vlivem alkoholu jsou mnohem nebezpečnější. Cyklista ohrožuje sám sebe a pro ostatní je nebezpečný minimálně. Je to stejné jako s chodcem, který může v opilosti vstoupit do vozovky," tvrdí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Policisté prý na cyklisty číhají

Škromach je hodonínským senátorem. "Konkrétně na jižní Moravě se setkáváme s tím, že lidé vyjedou na vinařské cyklistické stezky, kde si dají pohárek vína, a policisté jim pak měří alkohol, i když se nic nestane. Donesly se ke mně i případy, kdy se parta kamarádů staví na pivo do hospody, a sotva sednou na kolo, už na ně čekají policisté," řekl.

Škromach požádal právníky, aby posoudili všechny možnosti k vypracování konečného návrhu na změnu legislativy. "Spočívala by v tom, že by byl alkohol u cyklisty, bruslaře nebo jezdce na koni brán v potaz pouze tehdy, pokud by se stal účastníkem dopravní nehody. V takovém případě by byl u něj alkohol přitěžující okolností," uvedl senátor.

Bárek k tomu řekl, že není ideální, pokud někdo jede na košt vína na kole, ale vlastně nemůže pít. "Mělo by se to v tomto případě nějak ošetřit. Na druhé straně by ale neměl požít alkohol nikdo, kdo jede po normální silnici mezi ostatními vozidly a může způsobit nehodu," řekl Bárek.

Hrozí pokuta i vězení
Policisté v Jihomoravském kraji zaznamenali od začátku roku 130 cyklistů pod vlivem alkoholu, což je o 51 případů více než loni za stejnou dobu. "Tento přestupek vždy oznamujeme správnímu orgánu, který může uložit pokutu až 50 000 korun," uvedla krajská policejní mluvčí Petra Vedrová.
Pokud cyklista v opilosti způsobí nehodu, může se zpovídat z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Za něj zákon v případě zdravotní újmy některého z účastníků ukládá až tříleté vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám