Hlavní obsah

Školy už nebudou muset hlásit nakažené a rizikové kontakty

S ukončením testování na covid-19 ve školách od 19. února skončí také povinnost škol informovat hygieniky o nákaze žáka či zaměstnance a o rizikových kontaktech. Rodiče nebudou mít přitom ani povinnost sdělit škole, že jejich dítě mělo pozitivní PCR test.

Ilustrační foto

Článek

„Školy mohou poskytnout součinnost krajské hygienické stanici, nicméně již nejsou oprávněny předávat osobní údaje dětí, žáků, studentů, zaměstnanců,“ oznámil úřad na webu.

Rodiče zase nebudou muset hlásit škole pozitivní PCR test dítěte. Pokud bude mít žák symptomy onemocnění, musí ho škola podle zákona o ochraně veřejného zdraví oddělit od ostatních, zajistit k němu dozor a měla by vyzvat rodiče, aby si dítě odvedli domů, sdělilo ministerstvo.

Nemocnice hlásí 600 nových pacientů s covidem denně, na JIP přibývají výrazně méně

Domácí

Povinné testování zůstane pouze pro žáky, kteří jsou na praxi v nemocnicích nebo domovech seniorů či zařízeních pro lidi se zdravotním postižením. Jejich testování bude zajišťovat zaměstnavatel, nikoli škola.

Testování se nově bude vztahovat už jen na neočkované či lidi po prodělání nemoci v posledním půl roce. Očkování bude platné nejméně 14 dnů po druhé dávce vakcíny a u starších 18 let zároveň nejvýše 270 dnů, nebo po posilující dávce.

Přehledně: Jak se v Česku rozvolní opatření

Domácí

Vláda ve středu rozhodla, že k pátku 18. února skončí plošné testování ve školách a firmách. Zároveň ministři rozhodli, že se ode dneška ruší kontroly covidových certifikátů v restauracích, službách a na hromadných kulturních a sportovních akcích.

Od soboty 19. února se zvýší maximální počet účastníků hromadných akcí. Od 1. března by podle premiéra Petra Fialy (ODS) mohlo zůstat v platnosti prakticky jen nošení respirátorů.

Ani karanténa 

„Vzhledem k tomu, že povinné testování již nebude upraveno mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví, nebudou upraveny ani navazující důsledky a procesy případných záchytů pozitivních testů,“ uvedl také resort.

Znamená to podle něj, že pokud by měl žák pozitivní antigenní test, nemusel by okamžitě opustit školu a nastoupit do karantény. V případě, že by byl bez příznaků, mohl by ve škole zůstat.

Odborníci navrhli, aby žáci mohli získat dvě různé maturity. Zohledníme to, slíbil Gazdík

Věda a školy

V testování na covid budou moct školy od 19. února pokračovat pouze na základě dobrovolnosti. Rodiče by k tomu museli dát písemný souhlas, informovalo ministerstvo školství.

Školské asociace: Nejsme si jisti, zda přestat testovat 

Předseda Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc a šéfka Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová minulý týden uvedli, že si nejsou jisti, zda je správné nyní testování ve školách ukončit.

Zhodnotit to podle nich bude možné až podle dalšího vývoje epidemie. Předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček označil ukončení testů za smysluplné. Naopak spolek Pedagogická komora s tím nesouhlasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám