Hlavní obsah

Školka dostala pokutu 40 tisíc korun za neočkované děti

Právo, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mateřská školka Na Rovině v Chrudimi dostala loni v září od Krajské hygienické stanice Pardubického kraje pokutu čtyřicet tisíc korun, protože šest dětí nemělo všechna očkování. Podle informací Práva se jedná o dosud nejvyšší udělenou sankci mateřské školce po přijetí neočkovaných dětí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Správní řízení skončilo letos v červnu, proto by mateřinka měla nyní několik desítek tisíc korun pokuty uhradit.

Za školku, která je soukromá a funguje podle pravidel Montessori, se ale postavila Liga lidských práv. Na konci srpna podala správní žalobu na postup hygieny. O ní bude nyní rozhodovat Krajský soud v Hradci Králové.

Podle zákona o ochraně veřejného zdraví, který vešel v účinnost roku 2001, mohou do školky akreditované ministerstvem školství chodit pouze očkované děti. Výjimkou jsou děti, které jsou proti nákaze imunní nebo jejichž zdravotní stav vakcinaci nedovolí.

Potvrzení může vystavit pouze praktický lékař

Pokud školka přijme neočkované dítě, hrozí jí za to pokuta až půl miliónu korun. To se stalo osudné i zařízení v Chrudimi.

Jeho ředitelka Jana Hrázská Právu prozradila, že podle hygieny pochybili při přijetí šesti dětí. Dvě z nich nebyly očkované vůbec, přičemž rodiče jednoho měli papír od lékaře o kontraindikaci, další čtyři byly očkované jen částečně.

V tomto případě byl porušen chráněný zájem, kterým je ochrana většiny dětí mateřské školy, které zákonnou povinnost splnily.
Lukáš Kristl, Krajská hygienická stanice Pardubického kraje

Hrázská s rozhodnutím hygieny nesouhlasí. „Měli jsme dohodu, že ty děti přijímat nebudeme. Ale jde o to, že ty děti jsou ve školce tři roky. Nastoupí, nějaká očkování mají a potom by v průběhu docházky měly dostávat nějaká další očkování, ale to třeba z nějakého důvodu odloží,“ popsala ve čtvrtek Právu Hrázská.

Hygiena jim vytkla, že tři jejich svěřenci nedostali vakcínu priorix, která se aplikuje proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Podle webu ministerstva zdravotnictví není přesně stanoveno, kdy by tuto vakcinaci děti měly podstoupit.

Právník a zástupce ředitele Krajské hygienické stanice Pardubického kraje Lukáš Kristl Právu sdělil, že podle zákona sice není dána lhůta, kdy by děti měly být proti těmto třem chorobám očkovány, ale školka je nesmí přijmout, dokud očkování nepodstoupí. Podle Kristla může doklad, že je dítě proti nákaze imunní nebo se nemůže podrobit očkování pro trvalou kontraindikaci, vystavit pouze lékař se specializací v oboru praktický lékař pro děti a dorost.

V tomto případě potvrzení o kontraindikaci vystavil psychiatr, a proto ho hygiena neuznala, uvedla pro Právo právnička Ligy lidských práv Zuzana Candigliota.

Podle hygieny byly děti ohrožením

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ladislava Štichy resort v rámci odvolacího řízení eviduje pouze dvě rozhodnutí krajských hygienických stanic o pokutě.

Kromě školky v Chrudimi se proti sankci odvolala ještě mateřinka na Písecku, které hygiena dala pokutu deset tisíc korun.

Kristl uvedl, že pokuta uložená školce byla v dolní polovině sazby.

Její výši zdůvodnil slovy: „V tomto případě byl porušen chráněný zájem, kterým je ochrana většiny dětí mateřské školy, které zákonnou povinnost splnily. V případě onemocnění některého z neočkovaných dětí se následky mohou dotýkat každého z dětí, které navštěvují mateřskou školu a které byly řádně očkovány, neboť nelze dopředu říct, u kterého z nich nenastala plná ochrana proti infekci.“

Od příštího roku budou muset povinně absolvovat poslední ročník školky všechny děti, tedy i ty neočkované. Podle ministerstva zdravotnictví v takovém případě hygiena nebude moci udělit zařízení pokutu, ale může sankcionovat jeho zákonné zástupce.

Výběr článků

Načítám