Hlavní obsah

Škole pečující o autisty a postižené už chybí jen tři ze 46 milionů na rekonstrukci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před půl rokem začali zaměstnanci speciální mateřské a základní školy v Praze-Michli sbírat peníze na rekonstrukci. Každý měsíc musí totiž jejich ředitel odmítnout i šest rodičů, kteří zoufale shání místo pro své postižené dítě.

Foto: Foto MŠ a ZŠ speciální Diakonie ČCE

Do zrenovované školy by se vešlo až jednou tolik postižených dětí.

Článek

Opravy, díky kterým by škola, jež pečuje o 45 dětí, navýšila počet míst až o 100 procent, vyjdou na 46 milionů korun. Nyní, půl roku před zahájením rekonstrukce, už mají svůj sen na dosah. Zbývá sehnat poslední tři miliony.

Ubývá dětí s dětskou mozkovou obrnou a výrazně přibývá těch s autismem
Milan Černý, ředitel

Míst, jako je toto, není mnoho. Zvládnou se zde postarat i o nejtěžší případy autismu a mentálního postižení dětí, které jinde odmítnou.

Načínají 30. rok poskytování péče o postižené děti, ale jejich prostory jsou jen částečně bezbariérové, chybí místnosti, kde by se podařilo zklidnit sebedestruktivní děti, aby neohrozily spolužáky, a navíc se ředitel školy musí často vyrovnávat s odmítáním rodičů v zoufalé situaci, pro jejichž děti nemá místo.

Foto: Foto MŠ a ZŠ speciální Diakonie ČCE

Aktuální stav budovy nevyhovuje ani současným 45 žákům.

„Měsíčně musíme odmítnout v průměru pět až šest rodičů, kteří prosí o zařazení svého dítěte do naší školy. Obdobně jsou na tom i jiné speciální školy v Praze, pokud vím. Navíc pandemie situaci významně zhoršila. A my chceme pomoci rodičům, kteří jsou nuceni dokonce zvažovat umístění svých těžce postižených dětí v celotýdenních ústavech, protože sami už péči o ně nezvládají,“ řekl Právu ředitel školy Milan Černý.

Autisty u nás nechceme, psali lidé v peticích. Domov nakonec vznikne

Domácí

V karanténě, s dalšími dětmi v bytě, je mnohdy pro rodiče péče o ně nezvládnutelná.

70 procent autistů

Problémy se na ně hrnou i za zdmi jejich domovů, i když mnohé mentálně postižené děti se s aktuální pandemickou situací dokážou dobře vyrovnat.

„Děti samotné nás překvapily v tom, jak reagovaly na nutné testování. To zvládají. S problémy bojují rodiče u svých dětí, které nemají povinnost nosit respirátory, ale mnohdy se jim dostává z okolí nechápavých reakcí. A tak sami často u dětí, které to alespoň trochu zvládnou, ochranu úst nasadí, než aby se s někým dohadovali,“ připomíná Černý.

Poptávka po denní docházce do tří speciálních pražských škol zřizovaných Diakonií Českobratrské církve evangelické je vysoká, ale v průběhu let se podle něj výrazně změnila.

Dům pro Julii pomůže nevyléčitelně nemocným dětem

Domácí

„Posledních asi pět let pozoruji, jak se proměňují diagnózy dětí u nás umístěných. Ubývá dětí s dětskou mozkovou obrnou, které jsou na vozíku, mají fyzické, ale i mentální postižení, a výrazně přibývá těch s autismem v kombinaci s dalším mentálním postižením. Dá se říci, že jde o zásadní obrat, kdy už mnohde tvoří sedmdesát procent autisté oproti dětem s mozkovou obrnou, zatímco před lety tomu bylo přesně naopak,“ upozorňuje ředitel.

V květnu letošního roku začal on a jeho dvaadvacet kolegů a kolegyň, kantorů školy, oslovovat sponzory a dárce, aby dokázali své budovy pro děti opravit.

„Díky naší společné práci a dárcům jsme již vybrali částku 1 850 665 korun, tedy čtyři procenta z celkového rozpočtu. Na tuto částku přispělo 187 rodičů, přátel školy i firem.

Čtenáři Novinek pomáhají. Záchranář Zdeněk dělá pokroky a dalších šest příběhů pomoci

Zdraví

V tuto chvíli máme díky darům, příspěvku magistrátu ve výši pět milionů korun, sbírce a příspěvkům Českobratrské církve evangelické zajištěno nebo předjednáno financování 93 procent rozpočtovaných nákladů. Zbývá nám tedy zajistit ještě 3 180 256 korun,“ řekl redakci ředitel.

Půl roku trvající rekonstrukce by měla být zahájena už v létě příštího roku. „Jsme rádi, že v tom nejsme sami, a už věřím, že to dokážeme,“ dodal Černý.

Dárci se skládají na rekonstrukci školy prostřednictvím webu www.skolapraha.diakonie.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám