Hlavní obsah

Škody po povodních na Liberecku jsou 6,5 miliardy, budou ještě stoupat

Právo, Barbora Silná
Liberec

Škody po povodni přesáhly v Libereckém kraji už 6,5 miliardy korun. Nejvíce postižená města jako Hrádek nad Nisou či Chrastava přitom konečné součty ještě nemají. Celková suma tedy bude ještě vyšší, hejtman Stanislav Eichler (ČSSD) ji v pondělí pro Právo odhadl na 7,3 miliardy korun.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Přehrada Fojtka

Článek

Přehrady na Liberecku a Jablonecku zabránily přitom při povodních, které masivně zasáhly 7. srpna území Liberecka, Frýdlantska a Českolipska, daleko větší katastrofě. Novinářům to řekl ředitel jabloneckého závodu Povodí Labe Jaroslav Jaroušek s tím, že obvinění některých firem, které podaly na Povodí Labe kvůli přehradám Mlýnice a Fojtka minulý týden trestní oznámení, jsou scestná.

„Budeme se těmto nařčením bránit rovněž právní cestou. Už zpracováváme trestní oznámení pro pomluvu,“ řekl Jaroušek s tím, že jde o naprosto nesmyslné obvinění, které zbytečně zaměstná policisty a další odborníky, kteří se jím musí zabývat.

Skupina firem z Chrastavy podala na Povodí Labe trestní oznámení, neboť je přesvědčena, že Povodí Labe provádělo na přehradách Mlýnice a Fojtka experimenty, které způsobily tři po sobě jdoucí povodňové vlny.

Srážky byly extrémní

Podle ředitele Jarouška ale nemůže Povodí Labe provádět žádné zatěžkávací ani jiné zkoušky a odpouštět vodu bez vědomí a povolení odboru životního prostředí krajského úřadu. „Mlýnice celou noc odpouštěla tři kubíky vody za vteřinu. V sobotu 7. srpna ale byly tak masivní srážky, že během tří hodin spadlo 95 mililitrů vody na metr a voda odtékala z Mlýnice před korunu hráze v množství 65 kubíků za vteřinu," uvedl Jaroušek.

Přehrada Mlýnice přitom zadržela asi 171 tisíc kubíků vody a Fojtka 187 tisíc kubíků. Celkem pak tyto dvě přehrady spolu s přehradami Bedřichov, Mšeno a Harcově zadržely 1,2 miliónu kubíků vody.

Škody po povodni vyčíslilo Povodí Labe zatím na 1,7 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám