Hlavní obsah

Škoda, že Velká Británie odchází z EU, řekl Babiš Mayové

Aktualizováno

Podmínky, jaké budou mít Češi žijící ve Velké Británii po brexitu, řešil ve středu vpodvečer v Londýně premiér Andrej Babiš (ANO) s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

BEZ KOMENTÁŘE: Andrej Babiš se vítá s Theresou MayovouVideo: Barbora Zpěváčková, Novinky

 
Článek

Babiš dorazil do sídla předsedkyně britské vlády v proslulé 10 Downing Street kolem tři čtvrtě na šest. Mayová, která na sobě měla zářivě modrý kostým, mu šla naproti rázným krokem.

„Jsem rád, že jsem měl možnost mluvit s paní premiérkou hlavně v tom období, kdy je potřeba nějakým způsobem vést pozitivně rozhovory o brexitu. Obě strany vyjednávají velmi intenzivně,“ uvedl Babiš po 45minutové schůzce.

„Doufejme, že do konce listopadu obě stany najdou nějakou dohodu, je to pro všechny důležité, všichni jsou z toho trochu nervózní. Musíme se připravit takovým způsobem, aby nedošlo k ohrožení pozice našich lidí, kteří pracují ve Velké Británii,“ dodal.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Andrej Babiš se v sídle britských předsedů vlád v Downing Street setkal s britskou premiérkou Theresou Mayovou

Velká Británie má Evropskou unii opustit 29. března příštího roku. Podle Mayové je dohoda s Evropskou unií o podmínkách odchodu Británie z EU hotová z 95 procent. Zbývá vyřešit právě to, jak zajistit, aby po brexitu nevznikla obvyklá hranice mezi Severním Irskem a unijním Irskem.

„Jsme dlouhodobý partner Velké Británie, vždycky jsme byli spojenci. Je ale škoda, že odcházejí,“ podotkl premiér.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Andrej Babiš jendal s Theresou Mayovou

S Mayovou prý také mluvili o ilegální migraci, situaci v Sýrii i Saúdské Arábii. Mezi další témata, která probrali, patří kybernetická bezpečnost či navyšování vojáků v misích v Pobaltí.

Reklama

Výběr článků

Načítám