Hlavní obsah

Sklípkan Růženka zbavuje lidi strachu z pavouků

Novinky, mak
Praha

Zoologická zahrada v pražské Troji pořádá pravidelné kurzy pro lidi, kteří trpí mírnou formou fobie z pavouků, hadů, ale i jiných druhů plazů a hmyzu. Strachu vás lektoři dokážou zbavit za šest hodin.

Sklípkan Růženka zbavuje lidi strachu z pavoukůVideo: Novinky

 
Článek

Seznamte se se sklípkanem růžovým, pětiletou Růženkou a jejími dvěma kamarádkami, taktéž sklípkany. Podobným způsobem začíná kurz pro zájemce, kteří se chtějí zbavit strachu nebo averze z pavouků pod taktovkou zaměstnanců pražské zoo.

"Zooškola pro dospělé je program, ve kterém racionálně vysvětlujeme a ukazujeme lidem, jak se zvířata chovají. Co znamená strach z pavouků a kde se v nás vzal. Na konci mají zájemci možnost sáhnout si na zvíře, kterého se báli,“ popisuje průběh kurzu lektorka Petra Caltová.

Lidé se zde naučí pracovat s vlastním strachem, hledat cestu i k jiným zvířatům než jen k pavoukům a hadům. Z hmyzu se mohou seznámit například s kudlankou nebo švábem. Kurz ovšem není vhodný pro lidi, kteří trpí skutečnou fobií.

Pavouk sám od sebe nekousne

"Hodně lidí uvádí, že má fobii z pavouků, z hadů a my jim vysvětlujeme, že to tak není. Člověk, který fobii opravdu má, by pravděpodobně nevyplnil ani přihlášku do našeho kurzu,“ upřesňuje Petra Caltová. Podle ní se hlásí návštěvníci, kteří mají silný strach a averzi velmi často zděděnou po rodičích nebo starších sourozencích.

Kousnutí od sklípkanů, které lidé běžně chovají i jako domácí mazlíčky, se dá přirovnat k vosímu nebo včelímu bodnutí.

„Naši chovanci, které používáme v programu pro veřejnost, nikdy nikoho nekousli, ale i u pavouků platí, že pokud se cítí být ohroženi, mohou se bránit kousnutím. Jestliže máte pavouka na ruce, nekousne, pokud není ve smrtelném ohrožení. Ví, že by z ruky spadl, že je to podklad, který ho drží.“

Další možností, jak si lépe zvyknout na pavouka, je zavřít ho doma do sklenice a po dobu jednoho až dvou dnů ho pozorovat třeba na pracovním stole.

Pražská zoo pro tento rok vypsala nové termíny kurzů, které začnou od poloviny února. Cena šestihodinového kurzu je 700 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám