Hlavní obsah

SKarta musí být povinná, úplně otočila nová ministryně

Právo, nig, jim
Aktualizováno

Nová ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) v pondělí odpoledne otočila o sto osmdesát stupňů: Sociální karta musí být povinná, prohlásila v Radiožurnálu. Kdo by si podle ní kartu na úřadě nevyzvedl, dávky mu budou zastaveny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09)

Článek

V době, kdy Müllerová čekala na jmenování, tvrdila, že karta povinná nebude. „Jsem rozhodnuta bojovat za zachování identifikační funkce a částečně platební funkce. To znamená, že by karta nebyla povinná,“ řekla Právu.

A také v pátek, při přebírání úřadu, uvedla, že si dovede představit sKartu na dobrovolné bázi. Slibovala, že to bude řešit se zástupci držitelů, s politiky i provozovateli. Po dvou víkendových dnech v úřadu si udělala jasno. „Sociální karty musí být povinné, jejich dobrovolnost by ohrozila celý systém výplaty sociálních dávek,“ sdělila.

„Pokud se rozhodneme, že budeme chtít mít systém dobrovolný, bude to znamenat, že celý systém sociálních karet může být ohrožen. Dneska na základě smluvních ujednání a zákonů, kde je psáno, že výplaty budou prováděny prostřednictvím sociálních karet, nemáme jinou možnost než se tímto řídit,“ dodala.

Roztržka s Nečasem?

Rýsuje se tak roztržka s premiérem Petrem Nečasem (ODS), který při uvádění Müllerové do úřadu řekl, že si systém na jiné než dobrovolné bázi neumí představit. Povinné karty by podle něho byly pouze pro ty, u nichž hrozí riziko zneužívání dávek.

„Bylo podmínkou ODS i mou osobní, že sKarta bude dobrovolná. Byla na tom koaliční dohoda,“ uvedl Nečas. „Když to řeknu trošku jednoduše, koalice, vláda byla smlouvou trošku podfouknuta,“ dodal na adresu resortu.

Ministryně zařadila zpátečku

V úterý po zveřejnění článku v Právu a na Novinkách už ministryně zařadila zpátečku. „Ministryně Ludmila Müllerová opakovaně veřejně deklaruje, že je připravena o další podobě jednat, na jejím postoji se nic nemění,“ uvedla její mluvčí Viktorie Plívová.

Podle ní Müllerová vnímá situaci jako vážnou a je připravena na jednání se zástupci osob se zdravotním postižením, politickou reprezentací napříč spektrem i s Českou spořitelnou, která výplatu sociálních dávek prostřednictví sKaret provozuje. První kola proběhnou v nejbližších 14 dnech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám