Hlavní obsah

Situace na silnicích se zklidnila, řidiči musejí počítat se sněhem

Právo, Novinky, ČTK, pem, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dopravní situace v ČR je bezproblémová, na některých silnicích leží sníh, všechny cesty jsou ale sjízdné. Na Olomoucku ve čtvrtek ráno havaroval osobní vlak poté, co na koleje spadl strom a souprava do něj najela. Nehoda se obešla bez zranění i bez škody.

Článek

Na silnicích v Pardubickém kraji leží od středních poloh často sníh. Všechny cesty jsou sjízdné, řidiči by však měli být velmi opatrní. V lokalitách s vyšší nadmořskou výškou je mlha a sněhové jazyky.

Všechny silnice na Vysočině jsou podle informací dispečinku zimní služby sjízdné, ale se zvýšenou pozorností řidičů. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření mokré. Na vozovkách silnic druhé a třetí třídy leží zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem.

Povrch dálnice D1 je přes Českomoravskou vrchovinu mokrý. Vane severní vítr. Přes den by řidiči měli počítat se sněhovými přeháňkami.

S několikacentimetrovou vrstvou ujetého sněhu musí počítat motoristé, kteří vyrazí do některých oblastí Krkonoš a Orlických hor. V nižších polohách Královéhradeckého kraje jsou silnice mokré, silničáři na Rychnovsku upozorňují na možnost lokálních námraz.

Na Liberecku skončil kalamitní stav

Situace na silnicích i železnici v Libereckém kraji se po středeční sněžení v noci na čtvrtek uklidnila. Drobně sněží, ale silnice jsou sjízdné a také vlaky vyrazily na trať podle jízdního řádu. Trať z Jilemnice na Rokytnici nad Jizerou, kterou ve středu blokoval vykolejený vlak, se podařilo ještě večer zprůjezdnit.

Popadané stromy přerušily v úterý a ve středu v Libereckém kraji i dodávky elektrického proudu a telefonní spojení. Skupina ČEZ vyhlásila proto v úterý o půlnoci pro oblast Liberecka a Semilska kalamitní stav. "Většinu poruch už se podařilo odstranit, a tak jsme pro oblast Liberecka mohli dnes v 06:00 kalamitu zrušit," řekla mluvčí pro severní Čechy Soňa Hendrychová.

Kalamitní stav byl odvolán i na Semilsku a v Královéhradeckém kraji. Zbývajících asi 80 poruch na vedeních nízkého napětí chtějí energetici odstranit během čtvrtka. Kvůli stromům, které pod tíhou sněhu spadly do vedení, byly v regionu bez dodávek proudu stovky domácností.

Na jihočeských silnicích leží místy po nočním sněžení až deseticentimetrová vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Řidiči by měli být opatrní zejména ve vyšších polohách kraje a na silnicích nižších tříd. Kamióny by na Šumavu neměly vyjíždět bez sněhových řetězů.

Vlak najel do spadlého stromu

Incident se odehrál na trati Hrubá Voda - Domašov na Olomoucku.

"Vlak jedoucí z Olomouce do Opavy najel v 6.14 hodiny na spadlý strom. Kmen se poté dostal pod nápravy  tažného motorového vozu a následně byla poškozena jeho vozová skříň. Na místo okamžitě vyrazili naši pracovníci a hasiči. Situaci jim však značně zkomplikoval nepřístupný terén. Na místo nehody totiž nebylo možné dojet vozidly a tak se museli brodit rozbředlým sněhem," informoval ve čtvrtek Právo provozní náměstek železniční stanice Olomouc Zdeněk Ježior s tím, že provoz na trati byl obnoven v 8.05 hodiny.

Nehoda se podle něj dotkla asi dvaceti lidí z havarovaného vlaku a dalších třiceti z rychlíku 820, který nabral padesátiminutové zpoždění. "Vypravovat výlukové autobusy nemělo z časových důvodů smysl. Lidé po zprovoznění tratě přestoupili do jiných vlaků," řekl Ježior.

Reklama

Související články

Sníh zablokoval kamióny i vlaky, padaly stromy

Nedělní sněžení zkomplikovalo dopravu na silnicích i železnicích. Největší problémy měly vlaky a auta na Vysočině a v Libereckém kraji. Na Vysočině navíc...

Výběr článků

Načítám