Hlavní obsah

Silný déšť zvedne hladiny řek, varují meteorologové

– PRAHA
Novinky, ora

Rozmary počasí nejsou ani zdaleka u konce. Byť měsíc lásky už klepe na dveře, víkendová zamračená obloha bude mít k slunečnému ideálu daleko. Český meteorologický ústav (ČHMÚ) vydal v sobotu dopoledne výstrahu, v níž varuje před silným deštěm, který byl měl zvednout hladiny řek. Varování platí pro šest krajů.

Článek

Na pozoru se budou muset mít lidé v Jihočeském, Pardubickém, Zlínském, Olomouckém i Moravskoslezském kraji a na Vysočině. Vytrvale bude pršet také na jižní Moravě, tam by ale řeky neměly stoupnout jako v jiných částech republiky, které budou bičovat proudy deště.

V sobotu by mělo v Čechách napadnout až deset milimetrů srážek, na Moravě očekávají odborníci až dvojnásobné množství deště. V neděli by mělo napadnout na západní části ČR zhruba stejně srážek. Na Moravě může dosáhnout úhrn srážek až 30 milimetrů za den.

Meteorologové ale očekávají, že by řeky neměly stoupnout více než na první stupeň povodňové aktivity. Výstraha by měla podle ČHMÚ trvat od sobotního dopoledne do pondělí odpoledne.

Sobotní výstraha meteorologů nahradila páteční zprávu, v níž odborníci upozorňovali na nebezpečí až 40 milimetrů srážek za den. [celá zpráva]

V jižních Čechách řeky stoupají 

Jihočeské řeky mírně zvedly vydatné srážky, toky ale dosahují maximálně prvních povodňových stupňů. Meteorologové očekávají další déšť, neměl by už ale být tak vydatný. První stupeň povodňové aktivity překračuje Vltava v Lenoře a ve Vyšším Brodu, Blanice v Podedvorech a v Heřmani a Otava v Sušici. "Vltava v Lenoře už kulminovala, vlna se teď bude posouvat dolů po toku," řekl ČTK dispečer Povodí Vltavy Jiří Baloun.

Anketa

Jaké bude počasí na 1. května?
zataženo s deštěm
47,1 %
pod mrakem, ale pršet nebude
27,9 %
polojasno
10,5 %
jasno
14,5 %
Celkem hlasovalo 1332 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám