Hlavní obsah

Silnice pokrývá sněhová břečka, řidiči musí být opatrní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Většinu silnic v České republice pokrývá sníh nebo jeho uježděné zbytky. Holé a mokré jsou jen některé úseky dálnic. Řidiči tak při svých cestách musí být opatrní. Riskantní mohou být nejen zatáčky, ale i přejíždění z pruhu do pruhu kvůli vrstvě sněhu. Na silnicích jsou často jen vyjeté koleje.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zbytky sněhu po chemickém ošetření jsou na částech dálnice D1 na Vysočině. Ledovka se ráno tvoří na Kolínsku, Jindřichohradecku nebo Táborsku.

Teploty v úterý ráno klesají v těchto krajích k -4 stupňům, na Moravě až k -10 stupňům. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) hrozí ledovka na Plzeňsku a také v Jihočeském kraji a v jižních a západních okresech Středočeského kraje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na Plzeňsku je na silnicích většinou rozbředlý sníh po chemickém ošetření, dálnice D5 je mokrá. Viditelnost mohou zhoršit sněhové přeháňky. V noci zablokoval kamión tah na Karlovy Vary v okolí Nevřeně a musel být vyproštěn. Problémy měl kamión také ve stoupání mezi Osekem a Březinou na Rokycansku.

Sněžení komplikuje dopravu v Libereckém kraji, teploty se nad ránem dostaly na některých místech až k -11 stupňům, na silnicích leží rozbředlý sníh. To se týká i dálnice D10.

I v Ústeckém kraji leží na vozovkách rozbředlý sníh, silničáři upozorňují, že na dálnici D8 u německých hranic se může vyskytovat sněhu víc. Rozbředlým sněhem jsou hlavní tahy pokryté i na Pardubicku a Královéhradecku.

Opatrní musejí být také řidiči v hlavním městě, kde silnice pokrývá uježděná vrstva sněhu či mokrá vozovka. Provoz v úterý ráno blokuje několik drobných nehod. V noci například boural řidič Škody Octavie v Nových Butovicích, který dostal na zasněžené a kluzké silnici smyk a narazil do sloupu. Se zraněním skončil v nemocnici.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda Octavie v Nových ButovicíchVideo: Novinky

Nový sníh přibyl v noci na Vysočině. Sněžení navíc postupně přechází v déšť, který může namrzat. Na dálnici se staly ráno dvě nehody, a to na 83. a 146. kilometru ve směru na Brno. Řidiči při nich vlivem počasí nezvládli řízení a vozidla narazila do středových svodidel. Dálnice D1 je v některých úsecích na Vysočině kluzká a leží na ní zbytky sněhu.

V noci napadlo na jižní Moravě od tří do pěti centimetrů sněhu. Ke špatně průjezdným patří trasy, které silničáři ošetřují kvůli ochraně přírody pouze pískem či štěrkem. V Moravském krasu na Blanensku, v Podyjí na Znojemsku nebo v Bílých Karpatech na Hodonínsku nemohou používat sůl. Na silnicích proto leží ujetá vrstva sněhu.

V souvislosti se sněžením se zatím nehodovost zvýšila v kraji jen mírně. Většinou jde o lehké kolize s nízkou škodou.

V Moravskoslezském kraji napadlo přes noc až sedm centimetrů sněhu. Všechny silnice jsou ale s opatrností sjízdné, v kopcích mohou mít problémy nákladní auta. Sněžení by mělo vydržet až do dopoledních hodin. To se může projevit také na zhoršené viditelnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám