Hlavní obsah

Silničáři: Už bylo tak hezky, tohle jsme nečekali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před týdnem panovaly v Česku téměř letní teploty, nyní je ale situace zcela jiná. I v nížinách sněží a mrzne. Silničáři mají kvůli tomu napilno, s čímž leckde už moc nepočítali. Některé silnice byly v úterý ráno zledovatělé a ležely na nich zbytky čerstvě napadaného sněhu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

V Plzeňském kraji vyjely posypové vozy ze všech středisek, ale ne všechny. Silničáři v regionu už díky déletrvajícímu teplému počasí „přezbrojovali“ techniku na léto, v terénu už nebyli kvůli nepřízni počasí téměř měsíc.

„Takové počasí jsme nečekali, když už bylo tak hezky,“ uvedl krajský dispečer.

Česko zasáhlo sněžení a vichr, v Moravskoslezském kraji vyvracel stromy

Počasí

V Karlovarském kraji měli řidiči problémy hlavně na silnicích nižších tříd, kamiony zablokovaly ale i tah na Chomutov. „Na silnici I/13 z Boče směr Chomutov v kopci stojí kamiony a nemohou vyjet. Pro osobní vozidla je silnice s opatrností průjezdná,“ uvedla ráno krajská policejní mluvčí Eva Valtová. Podobně nákladní auta zablokovala silnici z Bochova na Toužim.

Návrat zimy přidělal práci i silničářům ve Středočeském kraji. V noci na úterý měli 124 výjezdů, nejvíc na Kutnohorsku. Kvůli poklesu teplot bylo nutné znovu vyhlásit druhý stupeň zimní údržby ze tří možných. Znamená to, že dodavatelé musejí mít připravenou techniku k okamžitému zásahu.

Také na většině území Ústeckého kraje napadl čerstvý sníh. Silničáři vyrazili ošetřovat silnice ještě v noci. Silnice na Vysočině byly po sněžení sjízdné s opatrností. V noci na úterý jezdilo okolo 50 sypačů, teploty klesly i šest stupňů pod nulu. Sypače nejdřív vyjely na Havlíčkobrodsku a na Pelhřimovsku, nejméně sněžilo na Třebíčsku.

Kluzké silnice, půlmetrové závěje. U Prahy vyprošťovali hned dva zapadlé sypače

Krimi

V horských oblastech na Jablonecku a Semilsku v Libereckém kraji ležel na silnicích rozbředlý sníh či jeho zbytky, v dalších částech kraje mohou mokré povrchy silnic dál namrzat. Zbytky sněhu byly i na silnici 14 z Jablonce nad Nisou do Harrachova.

Duben bude teplotně slabý, spíše zaprší

Počasí

V nejvyšších polohách Orlických hor ležela ráno na silnicích slabá vrstva ujetého zledovatělého sněhu, na hřebenech Krkonoš bylo kolem minus 10 stupňů.

Meteorologové vydali pro noc na úterý a ráno výstrahu před náledím, která do 10:00 platila pro celou Českou republiku s výjimkou několika regionů na jihu Moravy.

Reklama

Související články

Výraznější oteplení si dá ještě na čas

Příští týden bude relativně chladný, s nočními mrazy a maximy pod 10 stupňů Celsia. Citelnější oteplení se pak dá čekat až ke konci března a v dubnu. Vyplývá...

Výběr článků

Načítám