Hlavní obsah

Silničáři kvůli ledovce vyzývají k opatrnosti

Právo, Novinky, ČTK, pem, pko, mhr, lž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Namrzající vozovky mohou v úterý ráno potrápit řidiče na mnoha místech České republiky. Silničáři kromě ledovky řeší také popadané větve a stromy na Vysočině i v Plzeňském kraji. Na Přerovsku a Prostějovsku kvůli ledovce stále platí kalamitní stav. U Poděbrad havaroval na namrzlé silnici kamión.

BEZ KOMENTÁŘE: U Poděbrad havaroval na zledovatělé silnici kamionVideo: Novinky

 
Článek

I v úterý ráno bojují s ledovkou silničáři na Přerovsku a Prostějovsku, kde kvůli mrznoucímu dešti a sněžení stále platí kalamitní stav. Tři úseky silnic byly po pádu stromů a větví obalených námrazou uzavřeny. Řidiči by na Přerovsku a Prostějovsku raději neměli vyjíždět. "Padá déšť se sněhem a teploty jsou dva až tři stupně pod bodem mrazu, takže na silnicích se stále tvoří ledovka. Na území okresu i nadále platí kalamitní stav," řekl dispečer přerovské správy silnic.

Na Prostějovsku jsou podle mluvčí olomouckého hejtmanství Kamily Navrátilové uzavřeny komunikace Drahany – Niva a Myslejovice – Otaslavice, na Přerovsku pak silnice mezi Přerovem a Prosenicemi. „Správa silnic Olomouckého kraje má v terénu všechny sypače,“ konstatovala mluvčí.

Na Jesenicku a Šumpersku podle ní nejsou zatím větší problémy. „Řidiči by si kvůli tvorbě náledí měli ale dávat pozor na silnici třetí třídy Nové Losiny – Přemyslov,“ dodala Navrátilová.

V ostatních částech Olomouckého kraje je situace na silnicích lepší, avšak i tam se ráno může místy tvořit ledovka. Kvůli nehodám a hlavně popadaným stromům a větvím se v noci nezastavili hasiči. Za sebou mají dosud přes 250 výjezdů.

„Šlo o sedm požárů, 29 dopravních nehod a 212 technických pomocí. Nejvíce zásahů jsme měli na Přerovsku, a to 96, dalších 82 jich bylo na Prostějovsku a 61 na Olomoucku,“ řekla Právu mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Dopravní nehoda na namrzlé silnici mezi Děhylovem a Dobroslavicemi na

Na Vysočině jsou kvůli spadlým stromům dnes ráno uzavřeny čtyři silnice. Stromy na trati zastavily také provoz několika vlaků, hlavně na Žďársku.

Problémy v Brně přetrvávají

Silnice na jihu Moravy jsou sjízdné jen s opatrností. Pokrývá je sněhový poprašek. Tři silnice v kraji jsou uzavřeny kvůli možným pádům stromů.

Podle policejního mluvčího Pavla Švába je situace na jihomoravských silnicích o něco lepší, než v pondělí. "Včera sloužilo v kraji zvýšené množství policejních hlídek, abychom co nejvíce zkrátili čekání pro účastníky dopravních nehod. I dnes se řidiči potýkají s nepřízní počasí, evidujeme ale pouze poloviční počet dopravních nehod ve srovnání se včerejškem," řekl Šváb.

Ledovka ráno komplikuje dopravu ve Zlínském kraji. Podobně jako v pondělí je situace zřejmě nejhorší na Kroměřížsku, kde silničáři museli dva méně frekventované úseky vozovek uzavřít. Ostatní silnice jsou sjízdné, řidiči by však měli dbát zvýšené opatrnosti.

Přeháňky mohou naředit i spláchnout posypovou sůl

V Královéhradeckém kraji musí motoristé počítat v některých oblastech s ledovkou na silnicích. V noci bylo mrznoucí mrholení hlášeno například z Trutnovska či Náchodska. Silnice v kraji jsou však se zvýšenou opatrností sjízdné.

Silnice namrzají také na mnoha místech v Pardubickém kraji. Často je pokrývá ledovka nebo slabá vrstva sněhu. Náledí a ledovka se podle silničářů tvoří zvláště na Holicku, Svitavsku, Moravskotřebovsku, Poličsku, Skutečsku a v Železných horách, ale i na Pardubicku. Někde hrozí i nebezpečí padajících stromů.

Se zvýšenou opatrností jsou v Plzeňském kraji sjízdné všechny silnice. Během noci odstraňovali silničáři spolu s hasiči popadané větve na Tachovsku a na severu Plzeňska. "Největší pozor by si řidiči měli dát v místech silných přeháněk, kde se sůl naředí anebo spláchne do příkopu a povrch vozovky v minutách namrzá," uvedl dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ledovka v Praze 4

Mrznoucí déšť, který nad ránem přešel v drobné sněžení, může komplikovat dopravu na silnicích v Karlovarském kraji. Na silnicích nižších tříd také v noci padaly stromy. Uzavřena je kvůli nim silnice z Černavy do Tatrovic, informovala ráno krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová. Podle dispečinku krajských silničářů jsou silnice ošetřené, ale sjízdné se zvýšenou opatrností.

Silnice v Libereckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Mrznoucí mlhy se mohou objevit na některých úsecích Semilska a Jablonecka, místy se během dne může vyskytovat i mrznoucí déšť, vyplývá z informací od silničářů a meteorologů. Provoz na železnici je zatím bez komplikací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám