Hlavní obsah

Silné bouřky zasáhnou celou republiku, varovali meteorologové

Meteorologové v pondělí rozšířili výstrahu před bouřkami, které přijdou od pondělních 13 hodin až do půlnoci. Silné a velmi silné bouřky nově hrozí na celém území, uvedl Český hydrometeorologický ústav. Aktuálně platí také výstraha před požáry a vysokými teplotami. Ty odpoledne mohou dosáhnout až 34 stupňů Celsia.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Výstraha ČHMÚ před předpokládanými bouřkami, žlutá barva značí nízký stupeň nebezpečí, oranžová vysoký stupeň.

Článek

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před silnými bouřkami s nízkým stupněm nebezpečí platí nově pro Ústecký, Plzeňský, Karlovarský a část Libereckého a Středočeského kraje od pondělních 13 hodin až do půlnoci.

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí před velmi silnými bouřkami platí od 13 hodin až do půlnoci pro část Středočeského a Libereckého kraje, pro celý Jihočeský, Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj a také pro Vysočinu a Prahu.

„Zejména ve východní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku hrozí velmi silné bouřky s nárazy větru kolem 25 m/s (90 km/h) a kroupami přes dva centimetry. Ojediněle se v bouřkách mohou vyskytnout i srážky kolem 40 mm,” uvedli meteorologové.

Zároveň pro celou ČR platí výstraha před rizikem požárů. „Přestože se dnes na většině území vyskytnou srážky, bude vzhledem k přetrvávajícímu suchu a nepříznivé předpovědi srážek pokračovat na našem území zvýšené riziko vzniku a šíření požárů až do odvolání,” dodali v pondělí meteorologové.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Výstraha ČHMÚ před předpokládanými vysokými teplotami.

V platnosti je také výstraha před vysokými teplotami. I ta se týká celého území České republiky, vyjma Šumavy, Krkonoš a Jizerských hor.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Přes Českobudějovicko se první bouřky přehnaly po druhé hodině odpoledne. Během půl hodiny napočítali hasiči asi patnáct událostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám