Hlavní obsah

Stát prověří, zda dodavatelé energií vyměřují lidem odpovídající zálohy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) v čele s Jozefem Síkelou (STAN) prověří, zda dodavatelé energií vyměřují zákazníkům „férové“ zálohy. Po středečním jednání kabinetu to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr průmyslu Jozef Síkela

Článek

„Ministerstvo průmyslu a obchodu dostalo za úkol prověřit, zda zálohy, které jednotliví dodavatelé energií vyměřují zákazníkům, odpovídají očekávané spotřebě a ceně energií, a zda nejsou ze strany dodavatelů zneužívány,“ uvedl premiér.

„V těchto dnech dostávají naši občané spoustu nově vyměřených záloh,“ doplnil Fiala.

Například Pražská energetika (PRE) od začátku srpna zdražila elektřinu pro nově příchozí zákazníky, kteří nechtějí fixovat cenu. Současný produkt nahrazuje jiným, dražším. Cena za megawatthodinu tak stoupla o 63 procent z 4174 Kč na 6800 korun.

Domácnosti nezaplatí za bydlení a zálohy víc než 30 procent příjmů, v Praze 35, garantuje vláda

Domácí

Ceny letos ale zvedají také další dodavatelé. ČEZ zdražil elektřinu v nejběžnějším tarifu pro domácnosti (D02d) v produktu fixovaném na tři roky už od 1. července, od 1. srpna zdražil znovu. Od srpna stojí jedna megawatthodina 7464 korun, tedy o více než pětinu více.

Společnost innogy zdraží od září plyn zákazníkům bez fixace. Cena plynu u základního produktu Standard se zvýší o 12 procent, měsíční platba v typickém rodinném domě naroste u plynu o 450 Kč. Většina zákazníků innogy má zafixované ceny, zdražení tak nepocítí. Naposledy zdražilo innogy ceník Standard v březnu.

Od září zvedne ceny energií také společnost E.ON. Stálí zákazníci od září letošního roku zaplatí zhruba o 15 procent více z celkové ceny, kterou za elektřinu dosud platili. U plynu je nárůst o 50 procent z celkové ceny.

Reklama

Výběr článků

Načítám