Hlavní obsah

Šikana nájemníka? Už ne odpojená voda, ale smlouva

Novinky, Josef Koukal

Vypnuté topení, odpojená elektřina, netekoucí voda. Tyto způsoby, jak znepříjemnit život nájemníkům, aby si za bydlení připlatili nebo se vystěhovali, patří spíš minulosti. Pronajímatelé dnes volí elegantnější, i když stejně účinné metody.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Případy, které lze nazvat šikanou, zaznamenáváme v našich poradnách po celé republice,“ poznamenal pro Právo předseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba. V menší části jde podle něj ze strany pronajímatelů skutečně o jednání na hranici trestného činu.

„Někteří znemožňují nájemcům užívat byt výměnou zámků, nezajistí jim základní služby jako dodávku vody, elektřiny a podobně. Tyto případy ale nejsou tak časté,“ upozornil předseda sdružení. V současné době tvoří prý tak pět procent ze všech stížností. S různými problémy se na poradny sdružení obrací ročně kolem 16 tisíc lidí. „Daleko častější jsou jiné praktiky. Nájem bytu je uzavírán na dobu určitou a před termínem ukončení přijde pronajímatel s návrhem, že nájem prodlouží, ale za vyšší nájemné,“ vysvětlil Taraba.

„A často je tento postup úspěšný, protože pro nájemce je složitější se stěhovat. Tak dochází k postupnému nárůstu nájemného i v době, kdy ceny bytů klesají,“ podotkl dále. Nejzranitelnější skupinou nájemníků jsou podle zkušeností z poraden osamělí starší důchodci. Pro ně mívá výpověď z bytu fatální důsledky, protože stěhování nejsou duševně ani fyzicky schopni.

Vysadili jim i okna

Na soudy se nájemníci podle Taraby obracejí minimálně. Jednání soudů je totiž zdlouhavé a svou situaci s bydlením potřebuje většina lidí řešit urychleně. Mnozí se také bojí nákladů spojených se soudním řízením. Vyprávět by o tom mohli Jan Lukeš se svou matkou, jejichž případ šikany řeší nyní už druhostupňový Městský soud v Praze, který však další jednání tuto středu odročil na leden.

Dvojice advokátů Lenka a Karel Hnilicovi, kteří vlastní nájemní dům, se až na Lukešovy ostatních nájemníků už zbavila. Podle obžaloby ty, kteří odmítli zvýšení nájemného, vyháněli odpojováním vodovodu nebo topení, dokonce nechali odvézt část oken, aby do příslušného bytu táhlo. Za útisk už byli nepravomocně odsouzeni k podmíněným trestům, odvolací řízení však pokračuje.

Se stížnostmi na pronajímatele se setkává i kancelář veřejného ochránce práv. Zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček se kriticky vyjadřoval i ke kauze šikany Lukešových, ovšem pouze formou komentáře v médiích. „Tyhle spory jsou soukromoprávní a my je řešit nemůžeme,“ řekla Právu mluvčí kanceláře ombudsmana Iva Hrazdílková. „Ani úřady nemají moc kompetencí, leda když jde o stavebně technický stav domu nebo veřejné zdraví. Pak můžeme šetřit postup úřadů, ne samotný spor,“ podotkla Hrazdílková.

Nový občanský zákoník platný od letošního ledna přinesl ve vztazích nájemců a pronajímatelů některé změny. Majitelé domů už nemusí v některých případech ukončení nájmu poskytovat nájemníkům náhradní bydlení. To se Sdružení nájemníků ČR nelíbí.

„Zrušení povinnosti pronajímatele zajistit nájemci bytovou náhradu vnímáme jako problém,“ uvedl Taraba. „Jsou sice volné byty, ale pronajímatelé často žádají po nájemcích složení jistoty, přičemž zákon připouští až šestinásobek měsíčního nájemného, tedy i několik desítek tisíc,“ dodal. Nájemci v novém zákoníku zase získali ochranu proti neúměrnému zvyšování nájmu sjednaného na dobu neurčitou.

I v případě, že si mechanismus jeho zvyšování neujednali přímo ve smlouvě, nemá pronajímatel právo nájemné zvyšovat libovolně, ze zákona je zvyšování limitováno. Jednak tím, že nemůže překročit výši srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě, a dále že navržené zvýšení spolu s tím, ke kterému došlo v posledních třech letech, nebude vyšší než 20 procent nájemného.

Trápení bývá i s nájemníky

O negativní zkušenosti však nemají nouzi ani majitelé domů s nájemníky. „Nastěhovala se k nám mladá rodina, otec pracoval v bance, matka u soudu, tak jsem neviděl problém,“ popsal Právu začátek své příhody 70letý spolumajitel činžovního domu na pražských Vinohradech.

„Nájem ale zaplatili jen párkrát, pak mi začali věšet bulíky na nos a jen slibovali, že zaplatí. Viděl jsem, že mají dvě děti, tak jsem byl trpělivý,“ pokračoval pronajímatel. Teprve když nájemníci nezaplatili rok, dal rodině výpověď z nájmu. „Byt mi předali poničený, a když jsem pak zjistil, kolik mají exekucí a jiných věřitelů, bylo mi jasné, že jde o podvodníky a peníze z dluhu nikdy neuvidím,“ dodal muž.

„V rámci objektivity je třeba uvést, že mnoho pronajímatelů se vůči nájemcům chová korektně a dobrých nájemníků si váží,“ doplnil také Taraba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám