Hlavní obsah

Sexuální pracovnice se bojí dalších uzávěr

Pandemie ovlivnila život ženám, které se živí prostitucí, zvláště v období lockdownů. Z toho nejnovějšího mají prostitutky strach.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Spousta sexuálních pracovnic neměla práci, protože se uzavíraly hranice. Zhruba 60 až 70 procent zákazníků jsou cizinci, kteří za sexem dojíždějí hlavně do pohraničních oblastí,“ řekla Právu Hana Malinová, ředitelka organizace Rozkoš bez rizika (R-R) pomáhající osobám, které poskytují sexuální služby.

Většina žen živících se prostitucí nabízí služby na ulici, v erotických privátech či v erotických klubech, které byly během lock­downů zavřené. Podle Malinové většina sexuálních pracovníků na tom není finančně nejlépe a kvůli ztracené tržbě za pandemie někteří z nich ztratili i bydlení.

Dvojice se oddávala sexu v centru Brna. Kolemjdoucí zavolal policii

Krimi

„Jedinými jejich zákazníky byli Češi, kteří se ale situaci snažili využít a požadovali nižší ceny. A také nestandardní služby, jako je nechráněný pohlavní styk,“ popsala ředitelka. Služby její organizace loni vy­užilo 1749 klientek a klientů, v roce 2019 jich bylo o 635 více.

Propad výdajů za prostituci lze vyčíst i z odhadovaných dat Českého statistického úřadu, který využívá údaje z Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti či právě od organizací, jako je Rozkoš bez rizika. V roce 2019 podle nich v Česku bylo utraceno za prostituci 6,3 miliardy, loni se částka snížila o 1,6 miliardy. Zákazníci tak utratili 4,7 miliardy.

Značný dopad na sexuální pracovnice pozoruje i Spolek pro ochranu žen, který rovněž pomáhá zhruba 160 ženám ročně. Některé z nich při lockdownech ze strany zákazníků zažily odmítání zaplacení za služby kvůli finančním dopadům pandemie či vyžadování sexu zadarmo pod pohrůžkou nahlášení porušování nařízení o lock­downu na policii.

Méně přestupků

„Volala mi klientka, že se na Praze 4 setkala s velmi agresivním zákazníkem. Ač mu službu poskytla, raději se vypravila na policii na něj upozornit strážníky, kdyby ohrožoval jinou sexuální pracovnici,“ řekla Zdeňka Pecharová ze Spolku pro ochranu žen.

Podle jejích informací bylo strážníky klientce řečeno, že si může podle nynějších opatření vyžádat potvrzení o bezinfekčnosti a nemusí službu poskytnout, pokud zákazník certifikát odmítne ukázat.

Klientky organizací mají z nynějšího nouzového stavu strach, zvláště pokud se nařízení budou zpřísňovat. Ženy se hlavně bojí další finanční ztráty.

Za kuplířství v pražském klubu potvrdil soud Švýcarovi podmínku

Krimi

Sníženou aktivitu sexuálního byznysu týkající se především pouliční prostituce během nouzového stavu zpozorovali i strážníci Městské policie v Praze a Brně. Zatímco v Praze bylo letos evidováno šest přestupků na základě vyhlášky zakazující nabízení a poskytování sexuálních služeb v některých částech města, v Brně bylo na základě obdobného nařízení 19 postihů, tedy o 15 více než loni.

„Před pandemií se v naší oblasti vyskytovaly tři stálé pouliční sexuální pracovnice. Po vyhlášení lockdownu se stáhly. Na dotazy, zda si našly jiné zaměstnání, odpovídaly, že než mrznout na ulici, jsou radši na privátu nebo dělají na internetu videochat,“ sdělil strážník Městské policie Brno Pavel Bergl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám